https://www.kamerabild.se/nyheter/s-vitbalanserar-nasa-i-rymden
504711
Nyheter
Nyhet

Så vitbalanserar NASA i rymden

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/551962.jpg?itok=khYrKAVO', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/imported/551962.jpg?itok=khYrKAVO', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/imported/551962.jpg', w: 470, h: 278, title: ' ' },]

Totalbetyg

26 november förra året skickade NASA upp en rymdfarkost med en kamera som ska fotografera planeten Mars yta. Men för att få rätt bilder krävs rätt vitbalans – en marsiansk sådan. Så här gör dom.

Gråkort på Mars. Foto: NASA

NASA:s "Mars Curiosity" är efterföljaren till de två tidigare marsfarkosterna Spirit och Opportunity som sedan flera år funnits på Mars yta för att ta bilder av planeten. Nu är alltså Curiosity på väg för att kunna skicka tillbaka ännu bättre, finare, och skarpare bilder till jorden.

Sensorn är på 2 megapixel och har möjlighet att spela in HD-video som sedan kan skickas tillbaka till jorden. Men för att få det hela att se rätt ut måste bilderna vitbalanseras, något som blir extra viktigt i den rödaktiga atmosfären på Mars. För att göra detta har Curiosity utrustats med en färg- och gråkarta som kameran kan ta en bild på när som helst, om förhållandena förändras.

- Kalibrering är viktigt för att kunna jämföra bilderna på jorden på ett korrekt sätt, säger John Grotzinger, vetenskapsman för projektet vid Mars Science Laboratory.

Smuts och damm är inget problem - eftersom dammet på Mars är järn har man byggt in magneter på färgkartorna som repillerar dammet från ytan. Pennyn som är med på kartan är för att ge ett storleksförhållande till den tagna bilden.

Följ projektet på NASA:s hemsida här.