programvara

Så får du skarpa bilder med dåliga objektiv

Foto: University of Brittish Columbia
Foto: University of Brittish Columbia
Foto: University of Brittish Columbia

En forskargrupp på University of Brittish Columbia har tagit fram ett program som kan skapa skarpa bilder utan de negativa effekter som enklare objektiv brukar ha.

Riktigt bra objektiv är avancerade konstruktioner som består av många specialslipade linser. Dessa behövs för att motverka de olika optiska effekter som uppstår när man vill tvinga in ljuset i en kamera. Olika typer av abberation och distorsion gör sitt bästa för att göra bilden suddig och defektfylld. Denna konstruktion av objektiven gör dem tunga, dyra och komplicerade.

Forskargruppen från University of Brittish Columbia byggde först ett billigt objektiv bestående av en enda lins och en handgjord objektivtub. Detta monterade de sedan på en systemkamera och fotograferade. sedan analyserade de bilderna utifrån kunskapen om av som händer med ljuset när det passerar genom linser. Utifrån detta skapade de en programvara som korrigerade felaktigheterna som uppstod i bilderna. Resultatet är förvånande bra. Med mer forksning på det här området kommer vi i framtiden kanske inte att behöva dyra objektiv för att få skarpa bilder utan kan ordna det i efterhand med hjälp av programvara. Tekniken är fortfarande bara i början av utvecklingen men resultatet ser redan rätt bra ut.För att läsa mer om forskargruppens programvara kan du klicka här.Vad tror du, är det här framtiden istället för dyra objektiv?