Nyhet

Så minnesvärda är dina bilder

Med webappen LaMem har minnesforskare tagit fram en algoritm där du kan testa hur minnesvärda dina bilder är. Ladda upp en bild – och få svar direkt.

Nu har forskare vid MIT (Massachusetts Institute of Technology) tagit fram en algoritm som kan sätta betyg på hur minnesvärda dina bilder är. Genom att dela in en bild i positiva och negativa regioner kopplade till hur vi upplever dessa i vårt eget minne, kan vi nu låta en dator bestämma om bilden är av värde att behålla för framtiden eller inte.

Kanske kommer detta att bli framtiden för att se vilka bilder man ska titta på när man sätter sig ned i soffan på nyår för att minnas det gångna året.

Själva algoritmen utvecklades som ett crowdsourcing-projekt där 5000 personer fick titta på bilder och trycka på en knapp när en bild som visades triggade deras minne. Resultatet matades in i en dator som sedan använder algoritmen för att betygsätta bildens minnesvärde. Resultatet för vad som är mest minnesvärt i bilden visas som en heatmap. Exempelvis ser vi att bilder på människor är mer minnesvärda än bilder på landskapsvyer.

Här kan du testa dina egna bilder.

I artikeln "Så bra är din selfie – här kan du få betyg" kan du även få betyg på hur bra din profilbild är, genom en algoritm som fungerar på samma sätt.