Vetenskap

Så såg det starka norrskenet ut från rymden

Fotograferat 28 februari 2023 från ISS.

Astronauten Josh Cassada fotograferade det intensiva norrskenet från den internationella rymdstationen ISS: "Helt overkligt", var hans kommentar i hans inlägg på Twitter.

Observationer och bilder på norrsken strömmade in i Facebookgrupperna Norrsken Sverige och bildgruppen Norrsken under natten och kvällen mot 28 februari, något som berodde på den intensiva solvinden och solens koronamassutkastningar under helgen.

Men den som hade den kanske bästa utsikten över norrskenet var NASA-astronauten Josh Cassada som fångade en unik bild på norrskenet på bild från runt 40 mil upp – från den internationella rymdstationen ISS.

På bilden syns rymdstationens solpaneler, med både jorden och solen i bild – och det kraftfulla norrskenet som syns som ett täcke."Helt overkligt", skrev Cassada i texten för sitt inlägg på Twitter, där han postade sin bild. Cassada, som skjöts upp till ISS under NASA:s SpaceX Crew-5-uppdrag den 5 oktober 2022, postar frekvent bilder från rymden. Men om bara några dagar är han, tillsammans med sitt team, planerade att återvända till jorden.

Norrsken över hela Sverige

Passa även på att kolla in när viintervjuas av TV4 Efter femom den senaste tidens norrsken och alla bilder som publicerats i Facebook-gruppen Norrsken.

Missa heller inte när Carl Bergström, skapare av Norrsken Sverige samtNorrsken Plus tillsammans med Kamera Bild, förklarar mer kring varför norrskenet blev så kraftigt i TV4 Nyhetsmorgon.

Artiklar om norrsken

Är du intresserad av rymdofoto?Kolla in vår avdelningkamerabild.se/rymdfotoför fler artiklar om astronomi och rymden, samtnorrskens-avdelning Norrsken-PLUSför dig som älskar norrsken.