Fotografer

Så tänker proffset kring print – Magnus Winbjörk tipsar

Djur- och landskapsfotografen Magnus Winbjörk berättar hur han tänker kring sina bilder när det kommer till utskriftsprocessen och hur han börjar tänka print redan när han fotograferar. Vill du höra Magnus berätta om sitt fotograferande live kan du göra det på Stockholms Fotodag nu på lördag.

Allt eftersom efterfrågan på Magnus bilder ökade skaffade han till slut en egen printer för att kunna skriva ut bilderna själv. Inte främst för ekonomin, utan främst för att han ville ha kontroll över hela processen där själva utskriften är en viktig del, om man ska sälja den till en kund.

Magnus Winbjörk

 

Bor: I Gällivare.

Gör: Djur- och landskapsfotograf.

Utrustning: Sony A1, 400mm f/2,8 som huvudobjektiv. Skriver ut på Epson P7500 och P900.

Webb: winbjork.com 

Instagram: @winbjorkphoto

– Jag vill att det ska se ut som jag vill, som jag hade tänkt mig. Och ju mer jag höll på ju mer insåg jag vilket hantverk det är att printa. Nu är det nästan lika roligt som själva fototillfället! Det går att göra så mycket med olika papper och att redigera bilderna olika för att passa olika storlekar och papper. Till exempel ett porträtt på en äldre person med väderbiten hud passar ju mycket bättre på ett matt, lite grövre papper, medan om du ska skriva ut en bild på något detaljrikt med mycket färg blir det bättre med ett blankare papper och så vidare, förklarar Magnus.

Han har dessutom börjat tänka på hur den färdiga bilden ska se ut på papper redan när han fotograferar, något som påverkar hur han fotograferar vissa bilder.

– En bild på till exempel en liten älg i ett stort landskap funkar rätt dåligt på instagram, den där älgen är det ingen som kommer att se, men utskriven i stort format kan det bli jättemaffigt, säger han.

Han berättar också hur storleken på bilden och dess motiv kan påverka hur man ska redigera den inför en utskrift. En liten bild med mycket detaljer kan man behöva ge lite mindre kontrast om den ska skrivas ut i ett mindre format, annars blir den för stökig och plottrig tycker Magnus.

– Men skriver du ut den större så kan det funka bra med lite mer kontrast för då får varje detalj mer utrymme och kan ta plats, och om du skriver ut den i ännu större format kan du behöva sänka kontrasten igen för annars blir det för påträngande, berättar Magnus entusiastiskt.

Läs hela intervjun med Magnus Winbjörk här.