Fotografer

Så viktig är utrustningen vid naturfotografering

Djur- och landskapsfotografen Magnus Winbjörk resonerar kring hur han ser på utrustningens roll vid sin fotografering. Hur den både är det minst viktiga, men också det mest viktiga.

Kameror är det verktyg som fotografen arbetar med, men Magnus menar att det viktigaste är att du själv har rätt inställning för att lyckas. En bra kamera kan bara hjälpa dig med det sista. Hur viktig är egentligen tekniken?

– Det är tvådelat, det finns ju vissa som säger att det är det viktigaste och andra som säger att det är helt oviktigt, men jag vill nog säga att det beror på. Att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt är det viktigaste och för att lyckas med det gäller det att du har rätt inställning. Du måste ha en positiv inställning och vara ute mycket för att ge dig själv möjligheterna att ta bra bilder. Men om du lär dig allt du behöver kunna, har rätt inställning och sedan är på rätt ställe när allt stämmer, ja då blir ju bilderna bättre om du har en bättre kamera. Känslan i bilden kan bli densamma med en sämre kamera, men för att den tekniska kvaliteten ska bli tillräckligt bra behövs en bättre kamera, resonerar han och exemplifierar med några bilder på lodjur som han tagit.

– Då bodde jag i en snöbivak i tre dagar, när jag till slut fick läge på ett lodjur då måste tekniken fungera, annars är det ju kört. Jag kan inte komma hem med en bild som bara är okej, får jag läge så måste allt sitta. Så för mig är de tekniska kvaliteterna viktiga.

Magnus fotograferar oftast med vad han beskriver som kortare telen, vilket i det här fallet handlar om runt 400mm. Då kan han använda större bländare och få in mer ljus, vilket ofta är en begränsning i det svaga midvinterljuset. Med dagens högupplösta kameror kan han sedan beskära bilden istället för att ha en längre brännvidd med sämre ljusstyrka.

Läs hela intervjun med Magnus Winbjörk här: