Nyhet

Så vill FBI använda din mobilkamera

Apple fruktar en utveckling där det kan bli möjligt för staten att filma och fotografera med din mobilkamera och använda emot dig i rätten.

Din mobil kan i framtiden bli ett verktyg för spionage, varnar Apple under en pågående rättegång mot FBI.

Striden mellan de bägge parterna startade då FBI ville tvinga Apple att hjälpa dem gå förbi säkerheten på en iphone 5C. Telefonen tillhörde en av gärningsmännen i San Bernardino-attacken i julas där 14 personer dödades. Apple har vägrat och vill inte hjälpa FBI, då de är rädda att det skulle innebära flera framtida intrång i deras telefoner.

– Någon dag kommer de vilja sätta på en användares kamera eller mikrofon. Vi kan inte göra det nu, men tänk om vi blir tvingade att göra det?, säger Apples chefsprogrammerare Eddie Cue i en intervju med Univision.

Deras största ståndpunkt är att genom att ge staten tillgång till att hacka sig in på mobila enheter, så skulle nya gränser sättas för människors integritet. Det skulle innebära en helt ny form av övervakning, där det skulle kunna vara möjligt att slå på en mobilkamera eller mikrofon och använda den för övervakning utan ägarens vetskap. Vidare kan det bara spekuleras i hur detta skulle kunna utnyttjas i framtiden, då vi lever i ett samhälle där allt är uppkopplat till internet.

Ett flertal företag har backat Apple i debatten, däribland Facebook, Google, Microsoft och Twitter. Rättegången kommer att hållas senare i mars.