Prylnyhet

Samsungs nya 200 megapixelssensor kan filma i 8K

Samsung lanserade för en tid sedan en ny sensor med rejäl upplösning. Den är tänkt att hamna i deras kommande flaggskeppstelefoner, men sensorstorleken börjar närma sig den vi tidigare sett sett i avancerade kompakter.

Samsung har redan presenterat sin nya sensor Isocell HP1 med 200 megapixlar, men nu släpper de en video där en av ingenjörerna bakom sensorn berättar mer om den. Sensorn har pixlar som är 0,64 mikrometer stora dessa används i bra ljus för att fånga bilder i sensorns maximala 200 megapixlar. Om optiken håller kommer den sannolikt leverera bilder med hög detaljrikedom, för att vara en telefon.

När ljuset blir sämre kommer sensorn istället att använda så kallad pixelbinning, det vill säga att den låter flera små pixlar arbeta som färre stora. Det ska ge bättre prestanda i dåligt ljus. Den nya sensorn använder pixelbinning med antingen 4:1 eller 16:1. Alltså att antingen används fyra eller sexton pixlar som en enda pixel. Det här ger i sin tur bilder med antingen 50 eller 12,5 megapixels upplösning.