Prylnyhet

Samyang 18mm f/2,8 FE – ny lättviktare till Sony

Objektivtillverkaren Samyang släpper ytterligare ett autofokuserat objektiv till Sonys fullformatsbajonett. Det är deras näst vidvinkligaste objektiv till den fattningen.

Sedan tidigare finns sju andra objektiv från Samyang med fattning för Sonys fullformatskameror. Dessa har en brännvidd som spänner från 14 millimeter upp till 85. Det senaste tillskottet får alltså brännvidden 18 millimter och en bländare på f/2,8. Därmed blir det det näst vidvinkligaste objektivet i samlingen.

Konstruktionen består av nio linser i åtta grupper varav tre är asfäriska, tre är av ED-glas och två är av så kallat HR-glas. Frontlinsen har fått Samyangs UMC-behandling för att minska ströljus och reflexer. Objektivet har en närgräns på 25 centimeter. 18mm f/2,8 kan även användas på Sonys aps-c-kameror i A6000-serien, som till exempel de nya A6100 eller A6600, då motsvarar bildvinkeln ett objektiv med 28mm brännvidd.

Med sina 145 gram är det enligt Samyang ett av de lättaste fullformatsobjektiven på marknaden. Detta mycket tack vare att det är tillverkat i ett lätt kompositmaterial.

Priset för Samyang 18mm f/2,8 ligger på 4299 kronor och säljstarten är i oktober.