Prylnyhet

Samyang AF 14mm f/2.8 EF - vädertätat till Canon

Samyang har nu lanserat sitt senaste objektiv, ett vidvinkelobjektiv till Canons systemkameror. Det är både vädertätat och ska fungera med all automatik.

Samyang skriver i sitt pressmeddelande att det här objektivet är det första i en ny serie. Det finns flera 14-milimetersobjektiv som Samyang gjort tidigare, detta får en autofokusmotor, vädertätning och elektronisk bländarstyrning. Den elektroniskt styrda bländaren gör att objektivet kan användas med alla typer av ljusmätnings- och exponeringsmetoder i kameran.

Tidigare autofokusobjektiv från Samyang har haft en ganska högljudd fokusmotor, men det ska alltså ha ändrats till den nya versionen. Om det är en ny fokusmotor eller inte framgår inte. Även den optiska konstruktionen har ändrats, den nya har 15 olika linser som sitter i 10 olika grupper. Två linser är asfäriska, fyra är linser är tillverkade av så kallad highly refractive glass och en lins är av ED-glas. Det här ska ge en skarp och klar bild med hög kontrast och färgåtergivning.

Objektivet är anpassat för att användas tillsammans med fullformatskameror, men går så klart även att använda på aps-c-kameror, då kommer brännvidden att motsvara 22,4 millimeter i småbildsformatet.

Samyang AF 14mm f/2.8 EF kommer att börja säljas i februari och priset hamnar på 7299 kronor.