Prylnyhet

Samyang AF 24 f/1,8 FE – ny vidvinkel för astrofoto

Med en ny funktion ska denna nya vidvinkel till Sonys E-bajonett vara smidig för astrofotografer. Utöver det ska det vara ett lätt och smidigt objektiv för sin ljusstyrka.

Ett autofokuserat vidvinkelobjektiv med funktioner som är speciellt anpassade för astrofotografering. Ja, så kan man beskriva Samyangs nya AF 24mm f/1,8 FE. Det ingår i tillverkarens Tinyserie som är framtaget för Sonys E-fattning. Objektivet är 7,1 centimeter långt och väger 230 gram.

Den nya funktionen för astrofotografering är ett så kallat "Custom mode" för Focus-hold-knappen. Här kan du manuellt ställa in objektivets oändlighetsläge och spara detta. Då exaktheten i detta läge kan skifta mellan olika kamerahus är det fördelaktigt att kunna ställa in det specifikt till ditt hus. När du sedan vill fokusera på oändligheten trycker du bara på på Focus hold-knappen när du är i Customläget, då ställs skärpan automatiskt på oändlighet. Något som är en fördel om du till exempel vill slippa tända en lampa för att justera skärpan när du är ute och fotograferar på natten, vilket du är om du sysslar med astrofotografering.

Objektivet har en ny STM-motor vilken kan flytta fokuslinserna snabbare och tystare. Att ljudet är lägre gör också att autofokusen ska kunna användas under filmning. Samyang AF 24mm f/1,8 FE har fem vädertätningar som skyddar mot damm och lätt regn.

Priset hamnar på 4899 kronor och objektivet kommer ut i butik under maj.