Prylnyhet

Samyang AF 35-150mm f/2-2,8 EF – ny allroundzoom för Sony

Samyang släpper nu en variant på ett allroundobjektiv med lite udda brännvidd i sitt zoomomfång. Håller du dig ofta i mittfåran av brännvidderna hos standardzoomarna 24-70 och 70-200 kan det vara en bra kompromiss.

Samyang lanserar nu ett objektiv med ett lite annorlunda brännviddsomfång. Det nya AF 35-150MM F2-2.8 FE sträcker sig alltså från en ganska snäv vidvinkel till ett halvlångt telefon och har en rejäl ljusstyrka, för att vara ett zoomobjektiv, i den vidvinkliga delen av omfånget. Den uppmärksamma noterar kanske att det här är ganska precis samma fysiska specifikation som finns hos Tamrons 35-150mm f/2-2,8 DI III VXD. De båda objektivet har samma närgräns på 33cm. Tamrons objektiv imponerade stort på oss när vi testade det och det återstår att se om Samyang kan göra detsamma.

Samyangs objektiv har en optisk konstruktion som består av 21 linselement som placerats i 18 grupper. Bländaren har nio blad vilka ska skapa en mjuk bakgrundsoskärpa.

Autofokusen drivs av en linjär stegmotor som ska vara snabb och tyst. Den ska även vara anpassad för filmning genom att man kan justera hastigheten på autofokusen för att passa bättre för olika typer av scener när man vill filma med autofokus. När du fokuserar manuellt finns också ett linjärt läge där autofokusen ska ge ungefär samma vridmoment och känsla som på Samyangs manuella objektiv. Det finns också en digital parfokal funktion där objektivet bibehåller skärpan även om du zoomar objektivet. Focus breathing ska också ha justerats så att det hålls till ett minimum.

Likt Tamronobjektivet är även Samsungs variant vädertätad och ska stå emot damm, regn och snö. På utsidan finns reglage för att kunna justera olika saker. Dels en omkopplare för fokusering, men också ett reglage med tre olika lägen där du kan välja vilka funktioner de olika lägena ska ha. Det finns också snabbknappar som kan programmeras för olika funktioner.

Som med Tamronvarianten kommer Samyangs med fattning för Sony, men priset är 15090 kronor, vilket är ungefär 5000 kronor lägre än Tamrons. Säljstarten är satt till maj.