Prylnyhet

Samyang lanserar premium-serie för fullformat

Samyangs manuellt fokuserade objektiv har blivit populära för sin kombination av förhållandevis lågt pris och bra bildkvalitet. Nu lanserar de en premium-serie som ska ge ännu bättre bildkvalitet. Först ut är ett 14mm f/2,4 och ett 85mm f/1,2.

Samyang har funnits med bland objektivtillverkarna ett tag nu och de har gjort sig populära på grund av att de i stort sett alltid, prismässigt, ligger under konkurrenterna men kvalitetsmässigt är i klass med, eller till och med bättre än, motståndet. De avkall man får göra är dock automatisk fokusering som Samyang valt bort för att göra konstruktionen billigare (de har dock lanserat ett objektiv med autofokus i år).

Samyang har redan objektiv i dessa brännvidder men de nya ska vara mer än bara en omklädning (och uppiffning av ljusstyrkan) av de gamla. Tanken med de nya objektiven och deras konstruktion är att de ska vara skarpa nog för att kunna hantera 8K-video och de nya högupplösta sensorerna som dyker upp lite här och var (Samyang själva säger att upplösningar runt 50megapixel inte ska vara något problem). Båda 14mm f/2,4 och 85mm f/1,2 tecknar ut fullformat och ska komma med bajonett för Canon EF, Nikon F och Sony E.

Den nya premiumserien är även den manuellt fokuserad. Utseendet har dock förfinats och är inte helt olikt Zeiss Otus eller Milvus-serier. Men en slät gummerad fokusring och ett skal i aluminium.

I dagsläget verkar inga priser ha blivit presenterade och exakt när de lanseras är inte heller spikat. Men det sägs bli under 2016.