Fotografer

Sanna Sjöswärd hedras med pris från Förintelsens överlevande

Sanna Sjöswärd har mött och porträtterat över­levanden från Förintelsen. Nu förs berättelserna vidare i hennes projekt »Fading stories – pass them on«.
Sanna Sjöswärd har mött och porträtterat över­levanden från Förintelsen. Nu förs berättelserna vidare i hennes projekt »Fading stories – pass them on«.

För sina insatser att bevara minnet av Förintelsen får fotografen Sanna Sjöswärd Tjugosjunde januari-priset. Ett pris som delas ut av Föreningen Förintelsens överlevande.

Sanna Sjöswärd har i sitt projekt ”Fading stories” träffat 23 överlevande från Förintelsen. Hon fotograferade och intervjuade dem, något som sedan blev en utställning på Fotografiska 2019. Just nu visas bilderna på olika platser i Sverige i Svenska kyrkans regi.

Materialet från ”Fading stories” ingår även i den kommande boken ”Hatet mot judarna” (Fri Tanke) som ges ut den 27 januari. Boken är ett samarbete mellan Sanna Sjöswärd och DN:s kulturchef Björn Wiman, och de båda hedras nu med Tjugosjunde januari-priset som delas ut av Föreningen Förintelsens överlevande. De får priset för sina insatser att bevara minnet av Förintelsen och motverka antisemitism.

”Våga säga ifrån när det behövs”

När Kamera Bild intervjuade Sanna Sjöwärd om ”Fading stories” berättade hon att det var en ”väldigt stark dokumentation” som hon fick till sig.

– För mig är det viktigt att lyfta fram de överlevandes berättelser som är på väg att försvinna, och föra berättelserna vidare till den yngre generationen, sa Sanna då och förklarade vidare:

– Det är i dag flera minoriteter i Sverige som drabbas och känner sig utsatta, inte bara judar utan romer, samer och kurder med flera. Jag vill med berättelserna väcka människors känsla att våga säga ifrån när det behövs. Många av de överlevande har gått igenom svåra trauman och ändå står de kvar. Det är för mig starka förebilder, alla deras historier.

Tjugosjunde januari-priset delas ut den 27 januari då det också är minnesdagen för Förintelsens offer i Stockholms stora synagoga. Medverkar gör bland andra kung Carl XVI Gustaf och statsminister Stefan Löfven.