Nyhet

Säsongsstart för dig som vill fånga stjärnor på bild

Just nu infaller den astronomiska skymningen, vilket innebär att himlen är mörk nog för att både se och fånga stjärnor på bild.

Solens läge på himlen har en del spännande benämningar. Exempelvis kallas det för "nautisk skymning" när solen befinner sig 12 grader under horisonten. Resultatet är att det egentligen aldrig blir helt mörkt på himlen – och så pass ljust att man bara kan se de ljusstarkaste stjärnorna.

Men nu har vi sedan några dagar tillbaka gått in i nästa fas, den "astronomiska skymningen", den tid då solen befinner sig mellan 12 och 18 grader under horisonten. Under denna skymning är det fortfarande inte helt mörkt, men stjärnorna som syns är många och mycket klara.

Nästa fas är den astronomiska natten (solen står lägre än 18 grader under horisonten), vilket ger det mörker som exempelvis astronomer behöver för sina observationer.

Extra gynnsamt för just stjärnfotografering är det också när månen är nere, något som exempelvis sker i dag den 3 september runt kl 23.30, fram till 02.30, då solen i stället börjar klättra sig upp och ljusa upp natthimlen.