Prylnyhet

SD Express 8.0 kan överföra 4 gigabyte per sekund

Den nya SD Express-standarden som nyligen visades upp kommer att kunna leverera data riktigt snabbt.

Den nya standarden för SD-kort visades nyligen upp av SD Association: SD Express 8.0. Specifikationerna är nu uppe i version 8.0 och hastigheterna som denna kommer att kunna leverera är imponerande.

Som det ser ut nu kommer SD Express 8.0 att kunna överföra 4Gb data i sekunden. Detta med hjälp av PCIe 4.0-standard och NVMe-teknik. PCIe 4.0-standarden ger hastigheter på upp till 2GB/s per bana och med de snabbaste korten kommer man att ha tillgång till två banor vilket alltså teoretiskt sett kan ge överföringshastigheter upp till 4GB/s – eller 3938 megabyte per sekund.

Formfaktorn kommer fortfarande att vara densamma som hos vanliga SD-kort, vilket betyder att korten kommer att vara bakåtkompatibla. Men framför allt kommer de nya korten vara bra för de som jobbar med högupplöst video (8K eller 4K) och vill spela in i höga bildhastigheter.

Kontakteringen hos SD Express. Till vänster syns ett kort med enkel bana och till höger ett kort med dubbel bana. Notera även framtidssäkringen med extra kontakter för framtida uppdatering.

När nya SD-kort med SD Express 8.0-standanrden kommer ut på marknaden är okänt.