Fotonyhet

SD manipulerar TT-bild utan tillstånd

Sverigedemokraterna har dragit igång en reklamkampanj där de använder sig av en TT-bild. Men den har blivit manipulerad utan TT:s tillsånd. ”Vi funderar på vilka åtgärder vi ska ta”, säger TT:s bildchef Mats Schagerström.

Bilden som har skapat en konflikt mellan TT och Sverigedemokraterna är fotograferad under presskonferensen där decemberöverenskommelsen presenterades. Då stod det klart att extravalet ställs in, vilket SD nu vill uppmärksamma i sin kampanj. Och det gör de genom att manipulera in bruna kepsar på huvuden till de sju partiledarna för MP, S, M, C, FP och KD.

Men enligt avtalet med TT får inte bilder manipuleras utan tillstånd från upphovsmannen.

– I det här fallet hade inte SD det. Vi funderar på vilka åtgärder vi ska ta, men framförallt ska vi prata med SD. Vi har kontakt och vi ska se vad kontakten leder till, säger TT:s bildchef Mats Schagerström till Dagens Nyheter.

”Strider mot avtalet”

Henrik Vinge, presschef hos Sverigedemokraterna menar att detta är politisk satir och därmed en tillåten manipulation.

– Det är tillåtet att manipulera verk i viss mån. Det kan vara kända konstverk eller kända fotografier. Det är reglerat och i viss mån praxis och det troliga är att detta faller under den kategorin, säger Henrik Vinge till DN.

Staffan Teste, jur kand vid Bildombudsmannen AB, menar att om det finns ett avtal så gäller detta.

–Om man har träffat ett avtal kan ett användande som strider mot avtalet vara ett avtalsbrott. Det har inte så mycket att göra med upphovsrättslagstiftningen, säger Staffan Teste till DN.

”Tämligen oskyldig”

Den manipulerade bilden väcker även andra frågor, eftersom det i marknadsföring krävs att personer som syns i reklambilder ger sitt medgivande till detta. Men det tror inte Henrik Vinge (SD) gäller nu, eftersom det rör sig om ett politiskt parti som marknadsför sig.

– Vi gör en typ av politisk satir som är tämligen oskyldig. Det ska inte vara några problem, säger han till Resumé.