Utställning

Se Magnus Winbjörks bilder från fjällvärlden på Umeås Fotodag

Under Sveriges Fotodagar i Umeå ställer Magnus Winbjörk ut sina bilder från den norrbottniska naturen. Med sina bilder vill han förmedla de upplevelser han har i naturen.

Han beskriver sig som en fotograf som drivs av sina känslor och impulser. Magnus Winbjörk fångar den norrländska fjällvärldens djur och natur och på Sveriges Fotodagar i Umeå kommer besökarna att kunna se ett urval av hans bilder i en utställning i mässlokalen.

Utställningen och alla utställare på Umeås Fotodag är gratis att besöka. Vill du köpa biljett till föreläsningar och se vilka som föreläser så hittar du mer information här.

Magnus Winbjörk

Temat för hans utställning är "Skönhet från svenska lappland" och det är något han gärna vill visa med sina bilder.

– Våra nordiska grannar har varit mycket bättre på att promota sin natur fotomässigt. Bilder från finsk eller norsk natur kan man nästan känna igen platserna på. Men den svenska fjällvärlden är mer oexploaterad på det sättet. Här kan man visa bilder och ingen vet var de är tagna, berättar Magnus.

Magnus har en stor kärlek till naturen och har varit ute mycket i hela sitt liv. Hans intresse för fotografi väcktes i unga år och till en början handlade det om att dokumentera vackra platserna han besökte. Som boende strax utanför Gällivare är de norrbottniska fjällen hans hemmaplan och också den miljö han helst vill vara i och fotografera. När han bestämde sig för att låta fotograferandet ta allt större plats i sitt liv, numera arbetar han på heltid med fotografi, påverkade det honom mer än han hade trott.

– Jag har börjat värdesätta min tid mycket mer, fotograferandet ger så mycket tillbaka och jag började känna mig stressad över att livet är så kort och det finns så mycket att göra, säger han, men poängterar att känslan också är positiv, att fotograferandet berikar hans liv.

En av anledningarna till att Magnus uppskattar att fotografera i fjällmiljön så mycket är det oplanerade.

– Det spelar ingen roll hur du förbereder dig eller vad du tar med dig, på fjället kan förutsättningarna förändras på väldigt kort tid, vädret skiftar och oavsett vad du tänkt dig så kan det alltid bli annorlunda, säger han.

Bilderna är en blandning av landskap och djuren som lever i den svenska fjällvärlden.

– Jag försöker att fotografera mer än bara porträttbilder på djuren, även om det blir en del såna också, men målsättningen är att ta bilder som skulle vara bra landskapsbilder även om djuren inte vore där, förklarar han och fortsätter.

– Den första reaktionen när man ser ett djur när man är ute är att lyfta kameran och ta en bild så att man inte missar det. Men när man har de där första bilderna får man börja arbeta i flera steg. Planera sina kommande bilder, hitta en bakgrund som skapar ett intressant motiv. Kanske komponera en bild och sedan hoppas att djuret tar fem steg åt sidan för att hamna perfekt. När man väl får den bilden kan man ju slänga alla de andra man tog innan, säger han med ett skratt.

Renen är ett favoritdjur för Magnus, mycket för att det går att skapa en kontakt med dem. Ger man dem lite tid, förklarar han, så blir det nästan som om de glömmer att man är där. Spenderar man en dag med ett djur så kan man börja röra sig kring varandra utan att någon störs och då ökar förutsättningarna för att få bra bilder.

Med sina bilder vill Magnus dela med sig av de upplevelser han har på fjället, skapa en känsla av att vara där och uppleva mötet med djuren i den natur de befinner sig i. Magnus bilder kommer att visas på Sveriges Fotodagar i Umeå den åttonde oktober.