Bransch

Se vad som gäller för din drönare – nya EU-regler från 1 januari

Osäker på vilka regler som gäller dig och din drönare? Nu har Transportstyrelsen öppnat en guide där du får reda på vad som gäller för dig och exakt din drönare.

Kamera Bild har flera gånger rapporterat om de nyadrönarregler som börjar gälla från och med den 1 januari 2021. Reglerna blir gemensamma inom hela EU och gäller för drönare som används utomhus, och skulle egentligen ha börjat gälla i juli 2020 men skjöts upp på grund av coronapandemin.

Vi har fått många frågor från er läsare om vad som gäller just era drönare, men nu har Transportstyrelsen själva skapat en digital guide som besvarar allar frågor. I guiden som finns på Transportstyrelsens drönarsida, kan du svara på ett gäng frågor om vem som äger drönaren, vem som ska styra den och hur den ska användas. Efter att du svarat på frågorna får du reda på vad som gäller för dig och din drönare.

I videklippet i artikelns topp kan du även lyssna på Rémi Vesvre, ledningsstrateg på Transportstyrelsen, när han förklarar de nya drönarreglerna som börjar gälla den 1 januari 2021.

Från och med 4 januari 2021 kan man genomgå provet för att få ett drönarkort, men du kan redan nu börja läsa utbildningsmaterialet för A1/A3 samt A2.

För de allra flesta kommer provet som krävs för att få ett drönarkort att kosta 130 kronor. Att registrera sig som operatör i den öppna klassen kommer att kosta 50 kronor, plus 50 kronor årligen i registerhållningsavgift.

Passa även på att läsa vår intervju med drönarfotografen Anders Andersson somgenom automatisering och programmering flyger drönare över himlen och fotograferar bilder som i hundratal sätts samman till en färdig bild med anmärkningsvärd detaljrikedom och kreativ finess.