fotograf

Sebastião Salgados livsverk hyllas på Sony World Photography Awards

Kampen mot brinnande oljekällor, Kuwait 1991.

I över 50 år har Sebastião Salgado i sina svartvita bilder dokumenterat allt från ursprungsbefolkningar till storslagna naturlandskap. Nu hedras hans fotografiska gärning under nästa års Sony World Photography Awards.

För den svenska publiken har Sebastião Salgados bilder gått att beskåda på Fotografiska vid ett flertal tillfällen, som 2014 då utställningen ”Genesis” visades. Bilderna bestod av storslagna naturvyer och var enligt Salgado ett kärleksbrev till vår planet. 2019 var det dags igen då utställningen ”Gold” visades, med bilder tagna i guldgruvan Serra Pelada i Brasilien.

Sebastião Salgado är född i Brasilien och utbildade sig till ekonom, vilket han arbetade som under några år innan han bestämde sig för att bli fotograf. Han har inte minst blivit känd för sina humanistiska dokumentärbilder av arbetare och immigranter. Men även naturen är ett ofta återkommande motiv i hans bilder, som alltid är svartvita. I sitt hemland har han även tillsammans med sin fru – Lélia Wanick Salgado som ofta kurerar hans utställningar – engagerat sig i att återplantera en del av all den regnskog som har försvunnit.

Galápagos, Ecuador, 2004. Liksom andra ektotermiska reptiler måste den marina leguanen reglera sin egen kroppstemperatur: så snart solen går upp ligger den platt och värmer så mycket kroppsyta som möjligt tills temperaturen når 35,5 grader.

”Jag är hedrad”

Nu prisas Salgado för sin fotografiska gärning, eller som det kallas på engelska ”Outstanding Contribution to Photography”. Det är fototävlingen Sony World Photography Awards som står bakom utmärkelsen som kommer att tilldelas Salgado under nästa års tävling i april 2024. Han sällar sig då till en lista av ikoniska fotografer som William Klein (2012), Elliott Erwitt (2015) och Martin Parr (2017), för att nämna några.

– Jag är hedrad över att få det här priset och att veta att mitt arbete når publiken. Fotografi är mitt sätt att leva, det är mitt språk, och under hela min karriär har jag alltid varit intresserad av att fånga det historiska ögonblick vi lever i, och berätta historierna om vår art och vår planet. En fotograf fotograferar med sitt arv, och i mitt arbete försöker jag utforska vår gemensamma mänskliga upplevelse, säger Sebastião Salgado om att få priset.

Draperade i filtar för att hålla den kalla morgonvinden borta, väntar flyktingar utanför lägret Korem. Etiopien, 1984.

En del av hans bilder kommer även att visas på Somerset House i London mellan 19:e april och 6:e maj 2024, då Sony World Photography Awards äger rum. De som vinner priser i 2024 års upplaga av tävlingen presenteras 18 april.