FOTOGRAFER

Sebastião Salgados prisas på Sony World Photography Awards

Fotografen Sebastião Salgado hedras under Sony World Photography Awards för sina fotografiska gärningar från dokumentering av allt från ursprungsbefolkningar till storslagna naturlandskap.

Kamera & Bild är på plats i London för att delta på Sony World Photography Awards 2024 – den 17 i ordningen. I år har över 300 000 bidrag skickats in, med fotografer från över 200 deltagande länder. I kväll kommer priserna att offentliggöras.

Den Brasilien-födda Sebastião Salgado var även han på plats i London under presskonferensen inför Sony World Photography Awards, där han prisades för sin fotografiska gärning med titeln att ha bidrag till fotografin – ”Outstanding Contribution to Photography”. 

Från Salgado Sebastiãos utställning på Somerset House.
Från Salgado Sebastiãos utställning på Somerset House.

Genom utmärkelsen. Han sällar sig då till en lista av ikoniska fotografer som William Klein (2012), Elliott Erwitt (2015) och Martin Parr (2017).

– Jag är hedrad över att få det här priset och att veta att mitt arbete når publiken. Fotografi är mitt sätt att leva, det är mitt språk, och under hela min karriär har jag alltid varit intresserad av att fånga det historiska ögonblick vi lever i, och berätta historierna om vår art och vår planet. En fotograf fotograferar med sitt arv, och i mitt arbete försöker jag utforska vår gemensamma mänskliga upplevelse, säger Sebastião Salgado om att få priset.

Under presskonferensen talade Salgado om hur han arbetar, vad fotografi innebär för honom och hur bildjournalisten kan göra skillnad genom bilderna. Hans egna bilder har blivit vida kända för sin karaktäristiska svartvit-kopiering och hantering av svärta och kontrast.

Galápagos, Ecuador, 2004. Liksom andra ektotermiska reptiler måste den marina leguanen reglera sin egen kroppstemperatur: så snart solen går upp ligger den platt och värmer så mycket kroppsyta som möjligt tills temperaturen når 35,5 grader.

För den svenska publiken har Sebastião Salgados bilder gått att beskåda på Fotografiska vid ett flertal tillfällen, som 2014 då utställningen ”Genesis” visades. Bilderna bestod av storslagna naturvyer och var enligt Salgado ett kärleksbrev till vår planet. 2019 var det dags igen då utställningen ”Gold” visades, med bilder tagna i guldgruvan Serra Pelada i Brasilien.

Sebastião Salgado är född i Brasilien och utbildade sig till ekonom, vilket han arbetade som under några år innan han bestämde sig för att bli fotograf. Han har inte minst blivit känd för sina humanistiska dokumentärbilder av arbetare och immigranter. Men även naturen är ett ofta återkommande motiv i hans bilder, som alltid är svartvita. I sitt hemland har han även tillsammans med sin fru – Lélia Wanick Salgado som ofta kurerar hans utställningar – engagerat sig i att återplantera en del av all den regnskog som har försvunnit.

Draperade i filtar för att hålla den kalla morgonvinden borta, väntar flyktingar utanför lägret Korem. Etiopien, 1984.

Hans bilder visas för allmänheten på Somerset House i London mellan 19:e april och 6:e maj 2024, Kamera & Bild fick som media och deltagare i SWPA 2024 möjlighet att se utställningen innan den officiella öppningen. 

Vinnarna av 2024 års upplaga av tävlingen presenteras på kvällen 18 april.