Fotografer

SFF tar strid mot oskäliga frilansavtal

Nu meddelar Bonnier News att de tar till sig av kritiken och ska skriva om avtalet.
Nu meddelar Bonnier News att de tar till sig av kritiken och ska skriva om avtalet.

Under den senaste tiden har flera frilansavtal kritiserats hårt av fotografer och journalister. Företag som Aller media och Bonnier tidskrifter försöker få sina frilansare att sälja bort upphovsrätten för all framtid, något som bland annat Svenska fotografers förbund reagerar starkt på.

I början av december skickade Aller media ut ett nytt avtal till sina frilansare där de i korta drag vill avtala om följande:

* Aller media får full nyttjanderätt till köpt material samt ”obegränsad rätt” att använda materialet i samtliga verksamheter i hela sin nordiska koncern.

* Materialet får redigeras och även användas i marknadsföringskampanjer.

Avtalet gäller retroaktivt

I dagarna kom även ett avtal från Bonnier tidskrifter där de bland annat vill avtala om följande med sina frilansare:

* Bonnier tidskrifter får ensamrätten till materialet. Frilansen kan inte sälja materialet vidare efter den första publiceringen.

* Förlaget får använda materialet fritt i alla sina digitala och analoga medier. De får även bearbeta materialet samt använda det i marknadsföring.

* Avtalet gäller även retroaktivt, alltså även för material som frilansen tidigare har sålt till Bonnier tidskrifter.

Stark kritik från frilansare

Kritiken har inte låtit vänta på sig, inte minst från de frilansare som berörs av avtalen. I ett brev till Aller media, undertecknat av 150 frilansare, kritiseras avtalet. Där skrivs bland annat:

”Som frilans i branschen går vår affärsmodell ut på att sälja publiceringsrätter. När vi säljer en artikel, ett foto eller en bild till en av Aller medias tidningar gäller överenskommet arvode för en publicering i överenskommen tidning. Om Aller media vill att materialet ska publiceras i flera av sina tidningar, på print eller webb, behöver en ny affärsöverenskommelse göras och ett nytt arvode tas fram.”

Detta brev har tidningen Journalisten fått ta del av, som har uppmärksammat de nya avtalen.

”Vill både ha kakan och äta den”

I dag går även fyra förbundsordföranden ut i en gemensam debattartikel, där de skriver ”att anlita frilansare är att ingå ett affärsavtal, sådana måste ingås med respekt .” Anki Almqvist, ordförande i Svenska fotografers förbund är en av författarna bakom texten, där det står:

”Vad medieföretagen allt oftare gör är att försöka förmå sina frilansande medarbetare att sälja bort sin upphovsrätt för all framtid. Inte sällan genomdrivs dessa oskäliga villkor genom att företagaren hotas med att denne inte få fler uppdrag om inte avtalet accepteras.”

De skriver även:

”Trenden är tydlig. Medieföretagen vill ha den frihet som det innebär att anlita frilansare, särskilt i jämförelse med att anställa personal, men vill samtidigt begränsa frilansarnas möjlighet att som självständiga näringsidkare tjäna pengar på sitt material. De vill ha flexibilitet och kontroll. Med andra ord: medieföretagen vill både ha kakan kvar och äta den.”

”Så fungerar inte världen”

Aller media och Bonnier tidskrifter försvarar sina avtal och till Journalisten skriver Åsa Rydgren, förlagschef på Bonnier tidskrifter:

”Det är i frilansarens intresse att vi kan fortsätta att utveckla både befintliga och nya affärer. Det bevarar och skapar nya arbetstillfällen för alla. Kanske önskar vissa att saker och ting ska fortsätta som det alltid gjort, men så fungerar ju inte världen.”

Här kan du läsa hela debattartikeln från förbunden.