Nyhet

SFF tar strid mot prisdumpning

"Skickliga fotografer med yrkesstolthet trängs ut ur branschen. Alla vet att våra arbeten inte går att jämföra med amatörbilder", skriver Svenska Fotografers Förbund i samband med sin kampanj #visomgörinnehållet för att uppmärksamma att de som skapar innehåll måste kunna leva på det de gör.

Svenska Fotografers Förbund (SFF) menar att framtidens medieinnehåll inte kan produceras av amatörer. För att uppmärksamma problematiken med en journalistik och bildjournalistik som långsiktigt kan bära sig vill SFF nu att de som skapar innehåll måste värdera sin kunskap och kräva ersättning för sitt jobb, när priser dumpas på fotografens marknad och oskäliga avtal skapas för frilansar.

Så här skriver SFF:s ordförande Anki Almqvist om arvoden i samband med kampanjen #visomgörinnehållet:

"Vi som skapar innehåll måste värdera vår kunskap och kräva ersättning för den. Under en lång tid har vi fotografer och andra frilansare väntat på att det ska bli vår tur att få höjda arvoden och ökad respekt för vårt jobb. Bildköpare hotar med att använda gratismaterial om vi inte avstår från höjda arvoden och vår upphovsrätt. Bonnier vägrar att låta fotografer ta juridisk hjälp med att förhandla om oskäliga avtal och Aller med flera vägrar att förstå att ingå ett avtal handlar om ömsesidigt vinnande för båda parter."

I kampanjen uppnanas du som är fotograf att använda hashtaggen #visomgorinnehallet när du publicerar dina professionella bilder i sociala medier under juni månad.