OBJEKTIV

Sigma 15mm F1,4 DG DN Diagonal Fisheye | Art flörtar med astrofotografer

Sigma släpper nu ett fisheye-objektiv i fullformat för Sony E och L-Mount, med flera specifikationer som passar för astrofoto.

Sigma 15mm F1,4 DG DN Diagonal Fisheye | Art är ett diagonalt fisheyeobjektiv i fullformat med en bildvinkel på 180 grader och bländare f/1,4 – vilket gör att det passar för astrofoto, landskap och arkitektur. Objektivet ingår som namnet visar, i Art-serien, vilket innebär höga krav på bildskärpa och kvalitet.

Objektivet är uppbyggt av 21 linselement i 15 grupper, med fyra FLD- och tre SLD-lågdispersiva element, tillsammans med två asfäriska. Genom sin konstruktion kan den korrigera både sagittal koma/flare och andra aberrationer. Objektivet ska även vara skarpt över hela linsytan. AF-motorn är en linjär motor, HLA (High-response Linear Actuator).

Objektivet har "manual focus lock"-switch som gör att man kan stänga av fokusringens funktion. Dessutom finns hållare för objektivvärmare, något som behövs vid fotografering i kalla förhållanden under lång tid. 

Det går även att använda gel-filter genom filterhållaren vid objektivets bajonett, då det främre linselementet inte tillåter filtermontering. Objektivet är utrustat med ett Arca-Swiss kompatibelt stativfäste i magnesiumlegering. Det finns även en programmerbar AF-L-knapp som ställs in via kameramenyn hos kompatibla kameror.

Objektivet fyller nu på serien med Art-objektiv som passar för astrofotografer, tillsammans med 14mm F1,4 DG DN | Art, 20mm F1,4 DG DN | Art och 24mm F1,4 DG DN | Art. Vikten är 1360 gram.

Säljstart är 14 mars 2024, och passar Sony E och L-Mount. Rekommenderat pris är 25 395 kronor inklusive moms.