Prylnyhet

Sigma 18-50 f/2,8 DC DN C – lätt standardzoom för APS-C

För de som vill uppgradera sitt kitobjektiv kommer nu en ny standardzoom från Sigma som siktar in sig på just den kundgruppen. Objektivet är litet och kompakt, med en bra ljusstyrka över hela omfånget.

En standardzoom är det första många uppgraderar när de vill skaffa sig något lite vassare till sin kamera, i alla fall om de köpt den med ett kitobjektiv. Sigma har nu lanserat ett nytt objektiv som är tänkt att passa som en sådan uppgradering, 18-50mm f/2,8 DC DN C. Det är en del av Sigmas Contemporary-serie vilken består av mer plånboksvänliga objektiv.

Det är anpassat för aps-c-senorer och kommer med fattning för Sony E och L-bajonett, det vill säga Panasonic, Leica och Sigma (i dagsläget är det bara Leica som har några APS-C-modeller med L-bajonett, objektivet kan också användas på fullformatskameror i ett beskuret läge). Monterat på en kamera med den mindre sensorstorleken motsvarar bildvinkeln 28-75mm på en fullformatssensor. För att sköta fokuseringen används en stegmotor vilket ska ge en tyst och snabb autofokus.

18-50mm f/2,8 DC DN C är bara 75 millimeter långt i vidvinkelläget och närgränsen för densamma ligger på 12,1 centimeter, det ger en förstoringsgrad på 1:2,8. Tack vare superlågspridandelinser och asfäriska dito ska objektivet hålla optiska felaktigheter stången och tack vare digital korrigering i kamerorna hålls vinjetterna och geometrisk distorsion borta. Objektivet väger 290 gram. Det har ingen generell vädertätning, men bajonetten har en gummipackning för att hålla ute smuts.

Objektivet kommer att vara tillgängligt från och med slutet av oktober, priset hamnar på 5590 kronor.