OBJEKTIV

Sigma 500mm F5,6 DG DN OS | Sports – kompakt & lätt teleobjektiv

Nya teleobjektivet i fullformat från Sigma är det senaste tillskottet i deras Sport-program, passande Sony E och L-Mount. 

Sigma 500mm F5,6 DG DN OS | Sports har skapats för att vara både lätt och kompakt, trots sin brännvidd på 500mm. Genom att använda flera lågdispersionselement har Sigma kunnat minska konstruktionens storlek och vikt. Chassit består av högprecisionskonstruerad plast blandat med magnesiumlegering, är damm- och stänkbeständig. Frontlinsen har en vatten- och oljeavvisande ytbehandling för att underlätta rengöring när vattendroppar eller damm fastnar på linsen.

Objektivet korrigerar bland annat för aberrationer som axial kromatisk aberration som inte går att åtgärda i kamerahuset, och skärpan ska enligt Sigma själva vara både skarp och jämn över hela bildytan. Även ghosting och flares motverkas genom användningen av refraktiva linselement.

Den senaste bildstabiliseringen, OS2, ger en bildstabiliseringseffekt på 5 steg. Objektivet har två OS-lägen, läge 1 passar för generell fotografering, läge 2 för panoreringar vid exempelvis motorsport. I läge 2 ger Sigmas teknik för panorering en effektiv bildstabilisering även när kameran flyttas vertikalt eller diagonalt, oavsett om kameran är placerad horisontellt eller vertikalt. Detta försäkrar att motivets rörelse kan fångas utan att förlora panorerings-effekten.

En linjär AF-motor HLA (High-response Linear Actuator), används i objektivet, med både tyst och precis fotografering. Objektivet har även bländarring med knapp för att slå på eller av klick, en knapp för låsning, tre AF-L-knappar som går att ställa in funktion för i kamerahuset. Stativfästet är Arca-swiss-kompatibelt.

L-Mount-versionen är kompatibel med Sigmas telekoncerter TC-1411 (1.4x) och TC-2011 (2.0x). Vid användning av telekonverter kan brännvidden multipliceras med 1.4x och till och med 2x, för fotografering med AF vid ultra-telebrännvidder upp till 1000mm.

Närgränsen är 3,2 m, antal bländarlameller är 11 (rundade), vikten 1370 g (L-Mount) och 1365 g (E-Mount).

Säljstart är 14 mars 2024, och passar Sony E och L-Mount. Rekommenderat pris är 38 095 kronor inklusive moms.