Prylnyhet

Sigma dp0 – med specialsensor och fast brännvidd

Tillverkaren Sigma har ofta valt att gå en egen väg när de bygger sina kameror. Det är något som blir tydligt i serien Quattro som nu får ett tillskott med en kompaktkamera som har fast vidvinkel och en speciell sensor.

Kompaktkameror med fast brännvidd är inte jättevanligt. Därför är Sigmas serie med, numera, fyra kameror lite intressant. Sedan tidigare finns tre modeller med brännvidder som motsvarar 28, 45 och 75 millimeter. Den nya dp0 har en brännvidd på 14 millimeter (som motsvarar 21 millimeter i småbildsformatet) och en bländare på f/4.

Vad som gör kameran lite extra spännande är att i den huserar en av Sigmas Foveon-sensorer i aps-c-storlek. Skillnaden mellan en vanlig sensor med bayer-mönster och en Foveon-sensor är att på Foveon-sensorn ligger de olika färgpixlarna i lager ovanpå varandra, istället för bredvid varandra som på en vanlig sensor. Det ska, enligt Sigma, göra att du får bättre färgåtergivning eftersom alla färger finns representerade på varje punkt på sensorn.

Sensorn har en upplösning på 19,6 megapixlar, men det finns även ett special-läge där pixlarna i varje lager används och slutresultatet blir en bild med en upplösning på 39 megapixlar. Dock kan dessa endast sparas i jpg.

Vi har tyvärr inte sett något svenskt pris ännu, men i Storbritannien kommer kameran att kosta ungefär 900 pund, vilket motsvarar cirka 12000 kronor.