Prylnyhet

Sigma imponerar med nya objektiv

De fyra nya objektiven Sigma visar upp täcker in många behov hos fotografer, från vidvinkel till långt tele. Tre av objektiven ingår i Art-serien och det ena har en unik kombination av brännvidd och ljusstyrka. Specifikationsmässigt ser de imponerande ut.

Sigmas Art-objektiv brukar ofta hyllas när dessa hamnar på testbänken, både av oss och av andra. Det verkar alltså inte råda något tvivel om att de har lyckats i sina konstruktioner.

Först ut i Art-serien är ett 14mm F1.8 DG HSM A. Enligt Sigma är det det första objektivet med så kort brännvidd och en bländare på f/1,8. För att förhindra kromatisk abberration, som brukar vara ett problem på vidvinklar, har Sigma stoppat in tre FLD-linser (F low dispersion) och fyra SLD-linser (Super low dispersion).

Man har också tagit lärdom från zoom objektivet 12-24 f/4 DG HSM A, som var det första med en asfärisk, precisionsgjuten frontlins på 80 millimeter. Samma typ av lins, med samma storlek, sitter på det nya 14mm. Det ska hålla nere distorisionen och göra det möjligt att kombinera brännvidden med ljusstyrkan. Designen är vädertätat.

Näst ut i Art-serien är ett tele i den klassiska brännvidden 135 millimeter, liksom vidvinkeln får även detta ljusstyrkan f/1,8. Det ska vara konstruerat för att klara av att återge upplösningar på 50 megapixlar och högre, för att framtidssäkra för kommande kamerahus. Kombinationen brännvidd och ljusstyrka i det här objektivet kommer säkert att få en del porträttfotografer att bli intresserade.

Autofokusen har en inbygd accelerometer som känner av hur objektivet är vinklat och därför kan justera hur mycket kraft som behövs till fokusmotorn för att flytta linselementen. Om du till exempel håller objektivet uppåt när du fotograferar så krävs det mer kraft och tvärtom om du fotograferar neråt. Enligt Sigma ska det göra att fokushastigheten alltid är densamma oavsett hur du håller objektivet.

Även här dyker vädertätning upp i objektivet och det har en gummibälg mot fattningen för att se till att det håller tätt. Autofokusen är nyutvecklad och har 1,3 gånger mer kraft än den tidigare motorn vilket underlättar när linserna ska flyttas. Fokuseringen borde med andra ord bli snabbare.

Objektivet är tänkt att bli en riktigt arbetshäst och är därför konstruerat för att få ett så stabilt skal som möjligt. Konstruktionen består mestadels av metall kombinerat med "komposit okänslig för temperatur", exakt vad det är för material framgår inte.

Objektivet har förutom, den numera vanliga skruvzoomen, även en skjutzoom, enligt Sigma ska det gå snabbare att justera brännvidden med skjutzoomen. Liksom de övriga objektiven har det en vädertätad fattning för att hålla smuts och fukt borta från kopplingen mellan hus och objektiv.

Det har också en nyutvecklad bildstabilisering som ska ge en effektivare stabilisering än tidigare.

Alla fyra objektiven kommer till Canon, Nikon och Sigma. Samtliga tecknar också ut fullformat. Det finns ännu ingen uppgift om när de ska börja säljas eller vilka priser de kommer att ha.