Prylnyhet

Sigma: Ingen fullformatare med foveonsensor i år

Den utlovade fullformatskameran med foveonsensor kommer inte att dyka upp i år. Det meddelar Sigmas VD i ett brev till sina kunder.

När Sigma lanserade sinfullformatskamera fputlovade de att en fullformatskamera med foveonsensor skulle dyka upp under året. Men nu har Sigmas VD skickat ett brev till Sigmas kunder där han ber om ursäkt för att kameran inte kommer att dyka upp som utlovat.

Sigmas foveonsensor skiljer sig från de flesta vanliga sensorer genom att istället för att vara monokroma med ett färgfilter så består de av tre olika lager som fångar olika fäger, rött, grönt och blått. Det här ska i teorin ge bättre färgupplösning och mer korrekta färger. Sigma har alltid räknat sina foveonsensorer som tre gånger mer högupplösta än vad antalet bildpunkter är, detta eftersom sensorn har flera lager. Foveonsensorerna har aldrig riktigt slagit igenom, dels för att Sigmas kameror varit lite märkliga och de har använt sig av en egen bajonett som inte gett ett så stort utbud av objektiv. Nu när Sigma använder sig av samma bajonett som Panasonic och Leica finns större potential för en ny kamera med foveonsensor.

Men Sigma har alltså valt att börja om helt och hållet med den utlovade kameran och ger inte heller något nytt tidsperspektiv på när man kan tänka sig att den kameran ska dyka upp. Foveonfantaster får alltså hålla sig ytterligare ett tag.