Prylnyhet

Sigma nu i utvecklingsfas 2 med sin Foveon X3-sensor

Sigma meddelar att man nu nått den andra fasen i sin utveckling av en bildsensor med tre lager.

Kamera Bild har länge rapporterat om Sigmas planera på att lansera en egen kamera med en egen Foveon-sensor – en sensor som fångar alla färgerna i en pixel genom en sensorstruktur i flera lager.

Strukturen hos Foveon X3-sensorn.

Under Photokina 2018 meddelade Sigma att de hade en kamera på gång, och2019bekräftade Sigma att kameran skulle bli försenad till 2020 på grund av förseningar i sensorutvecklingen – men tyvärr stötte utvecklingsteamet på ytterligare problem med massproduktionen av sensorn under 2020, vilket då hindrade Sigma från att släppa sensorn.

För ganska precis ett år sedan drabbades utvecklingen av ytterligare fördröjning, något som enligt Sigmas vdKazuto Yamaki beror på att de ursprungliga sensorspecifikationerna skulle göra det svårt att utveckla en produkt som möter både Sigmas och deras kunders förväntningar, något du kan se i videon här ovanför.

Nu meddelar Sigma via ett pressmeddelande att man genomfört den första utvecklingsfasen med att simulera designen på sensorn för att bekräfta att dess funktionalitet är enligt de tekniska specifikationerna. Den andra fasen som de nu befinner sig i handlar om att utvärdera en mindre prototyp av sensorn med samma pixelstorlek men mindre antal pixlar.

Vill verifiera massproduktion i etapp 3

Sigma meddelar även att man beroende på resultaten i fas 2 antingen kommer att återvända till prototypsensorn för justering, eller gå vidare till fas 3. Fas 3 handlar om att utvärdera en slutgiltig prototyp i fullformat som följer de uppställda specifikationerna. Då ska även möjligheterna till massproducering undersökas.

Någon tidsplan finns ännu inte för när vi kan se sensorn i produktion.

Upplösningen för ”Foveon X3 1:1:1” räknas ut genom att multiplicera antalet sensorelement (sensels) med tre då var och ett av de tre lagrena fångar tre olika färger. Upplösningen blir då 5520x3680x3, eller 60,9 megapixel.

Kameran är tänkt att använda den gemensamma L-fattningen i och medL-mount Alliance, samarbetet mellan Sigma, Panasonic och Leica.