Prylnyhet

Sigma om försenade Foveon X3-sensorn: ”utvecklas fortfarande”

Sigma meddelar i dag att man skjuter fram släppet av både nya Foveon X3-sensorn och en kamera med densamma. Anledningen är de vill möta förväntningarna.

Kamera Bild har länge rapporterat om Sigmas planera på att lansera en egen kamera med en egen Foveon-sensor – en sensor som fångar alla färgerna i en pixel genom en sensorstruktur i flera lager.

Under Photokina 2018 meddelade Sigma att de hade en kamera på gång, och2019bekräftade Sigma att kameran skulle bli försenad till 2020 på grund av förseningar i sensorutvecklingen – men tyvärr stötte utvecklingsteamet på ytterligare problem med massproduktionen av sensorn under 2020, vilket då hindrade Sigma från att släppa sensorn.

Nu drabbas utvecklingen av ytterligare fördröjning, något som enligt Sigmas vdKazuto Yamaki beror på att de ursprungliga sensorspecifikationerna skulle göra det svårt att utveckla en produkt som möter både Sigmas och deras kunders förväntningar.

Fortfarande under utveckling

Samtidigt meddelarKazuto Yamaki att fortsätter arbetete med forskning och utveckling, och att de ännu inte utvecklat kamerahuset för den nya sensorn. Sigma ger ingen antydan till när vi skulle kunna få se en färdig produkt, eller hur långt de är i utvecklingen:

Strukturen hos Foveon X3-sensorn.

Upplösningen för ”Foveon X3 1:1:1” räknas ut genom att multiplicera antalet sensorelement (sensels) med tre då var och ett av de tre lagrena fångar tre olika färger. Upplösningen blir då 5520x3680x3, eller 60,9 megapixel.

Kameran är tänkt att använda den gemensamma L-fattningen i och medL-mount Alliance, samarbetet mellan Sigma, Panasonic och Leica.