Prylnyhet

Sigma släpper fullformatare med foveonsensor

Bilden visar Sigmas SD Quattro från 2016.

Sigma kommer med en systemkamera med sin speciella foveonsensor i fullformat. De lanserar även ett par adaptrar som kan vara intressanta för användare av L-systemet.

Sigmas foveonbestyckade kameror har levt i skuggan av de större märkena i ganska många år nu. Men Sigmas förhoppning nu när de lanserar en fullformatskamera med foveonsensor som delar fattning med Panasonics nya S-serie samt ett par av Leicas kameror är sannolikt att fattningen ska hjälpa till att öka intresset för deras nya kamera.

Det speciella med foveonsensorn är att varje punkt på sensorn fångar samtliga färger då den är uppbyggd så att den fångar olika våglängder olika långt ner i sensorn. Det gör att alla punkter på sensorn fångar alla färger, istället för att en punkt bara kan fånga en färg, vilket är fallet i en vanlig bayersensor.

En av nackdelarna med Sigmas kameror tidigare har varit att de enbart har kommit med deras egna SA-fattning. Det har gjort att många sannolikt inte övervägt kamerorna. Nu satsar Sigma alltså istället på den nya L-fattningen, det öppnar upp för större möjligheter på objektivfronten.

För att inte utestänga de som köpt in sig i Sigmas system tidigare erbjuder Sigma nu att man kan konvertera SA-objektiv till L-fattning. Det ska fungera på en del av objektiven, de som inte går att konvertera ska kunna användas med en SA->L-adapter. Förutom denna något knapphändiga information har inte Sigma berättat så mycket om sin nya kamera.En annan detalj som Sigma lanserar är en adapter från Canons EF-fattning till den nya L-fattningen. Något som kan vara intressant för den som är sugen på Panasonics nya S-serie, men redan har en uppsättning Canon-objektiv.Kameran sägs komma i början av 2019, till vilket pris vet vi tyvärr inte. När adaptrarna dyker upp har vi tyvärr ingen information om.