Prylnyhet

Sigma släpper objektivtrio i APS-C för Nikon Z

Sigma meddelar att man nu kommer att släppa tre av sina fasta objektiv, 16mm f/1,4 DC DN, 30mm f/1,4 DC DN och 56mm f/1,4 DC DN, till Nikons APS-C-kameror med Z-fattning.

Nikon har tidigare fått kritik för att deras aps-c-kameror i Z-systemet inte har haft så många objektiv att tillgå. Det här verkar även Sigma ha hört och nu kommer tre av deras fasta aps-c-objektiv till Nikon Z.

De tre objektiv som kommer är 16mm f/1,4 DC DN, 30mm f/1,4 DC DN och 56mm f/1,4 DC DN, samtliga ingår i Sigmas Contemoprary-serie. Tillsammans med bland annat Tamron, Viltrox och Youngnuo bidrar nu alltså Sigma med dessa tre autofokusobjektiv för Nikonkameror med aps-c-senor Z30, Z50 och Z fc.

Det verkar som om både Nikon, och framför allt Canon (till Canon har inga tredjepartstillverkare lanserat några autofokusobjektiv), har varit mer restriktiva med att ge andra tillverkare tillstånd att göra objektiv med deras nya fattningar (hur nya de nu kan anses vara idagsläget).

De tre Sigmaobjektiven finns sedan tidigare till Sony E, Canon M, Fujifilm XF, L-bajonett och MFT och är alltså inte nya objektiv i någon mening. De har en fokusering och en gummerad list mot kamerakroppen och är skyddade mot fukt och damm.

Objektiven är förhållandevis kompakta med vikter på 420, 285 och 295gram i stigande brännviddsordning. Vidvinkelobjektivet är också det största (tyngsta och längsta) av de tre.

Om priserna följer de befintliga kommer vi att se priser mellan 3890 och 4990 kronor där den längsta brännvidden är dyrast, 30mm billigaste och 16mm f/1,4 hamnar i mitten.