Prylnyhet

Sigma släpper tre fasta gluggar – för aps-c och fullformat

Sigma lanserar nu tre nya objektiv. Dels en fast 23mm f/1,4 DC DN för aps-c men också två stycken fasta, kompakta fullformatsgluggar, 50mm f/2 DG DN och 17mm f/4 DG DN.

Sigma har meddelat att man lanserar tre nya objektiv, två för fullformat och ett för aps-c. 23mm F1.4 DC DN kommer att ackompanjera de redan befintliga 16mm, 30mm och 56mm f/1,4 DC DN som lanserades för fyra år sedan. Det blir också det enda av dessa, numera fyra objektiv, som inte blir tillgängligt för Canon EOS M och mft, i alla fall inte till en början. Istället är det Sony E, Leica L och Fujifilm X-fattningar som kommer.

Objektivet kompletterar de tidigare tre med en brännvidd som motsvarar ungefär 35mm på en fullformatskamera och är också en av de större gluggarna av de f/1,4 som Sigma släppt för app-c. Med måtten 77mm på längden och 66mm på bredden ligger vikten på 340gram.

Den optiska konstruktionen består av 13 linser som placerats i tio olika grupper. Objektivet kommer att konkurrera med TOkina och Viltroxs varianter men också med till exempel Fujifilms eget 23mm f/1,4 LM WR.

Priset hamnar på 6000 kronor och säljstarten är den 21 april.

De två andra objektiven som Sigma släpper idag hör också till deras contemporary-familj, mer specifikt till deras I-serie. Här handlar det om ett 50mm f/2 DG DN och 17mm f/4 DG DN. Dessa är alltså för fullformat och kommer med fattningar för Sony E och Leica L.

Tack vare sin något mindre maximala bländare (jämfört med f/1,4 som är ganska vanligt på i alla fall 50mm) så kan Sigma hålla nere storleken på dessa objektiv. Man har använt sig av en liknande konstruktion som när man skapa de sina Cine-gluggar och de är byggda i metall och ska tåla en del.

Den vidvinkliga 17mm f/4 DG DN har samma typ av konstruktion ( det vill säga metall) som 50an men har också en rejält kort närgräns på 12cm vilken kan utnyttjas på olika kreativa sätt. Sigma själva nämner handhållna selfies, vilket kanske hintar om att man siktar in sig på en målgrupp som är lite mer lekfulla, även om man så klart också riktar sig mot de som vill ha bra, kompakta objektiv med en tålig konstruktion.

Båda objektiven för fullformat har samma filtergänga, 55mm vilket ska göra det enkelt att byta filter mellan alla objektiv i I-serien. Rekpriset för dessa ligger på 8600 kronor för 50an och 7600kronor för 17 millimetern. Det finns inget angivet säljstartsdatum för de två senare.