Prylnyhet

Sigmas fullformatare med Foveon-sensor släpps nästa år

På sitt senaste pressevent bekräftade Sigma att deras spegellösa fullformatskamera med Foveon-sensor och L-fattning på 60 megapixel släpps under 2020.

Kamera Bild har länge rapporterat om Sigmas planera på att lansera en egen kamera med en egen Foveon-sensor – en sensor som fångar alla färgerna i en pixel genom en sensorstruktur i flera lager, som hos Foveon X3. Under Photokina 2018 meddelade Sigma att de hade en kamera på gång.

Men nu har Sigma alltså bekräftat att kameran är försenad till 2020 på grund av förseningar i sensorutvecklingen. Upplösningen på sensorn är 60,9 megapixel och kameran kommer att använda den gemensamma L-fattningen i och med L-mount Alliance, samarbetet mellan Sigma, Panasonic och Leica.

Strukturen hos Foveon X3-sensorn.

Upplösningen räknas ut genom att multiplicera antalet sensorelement (sensels) med tre då var och ett av de tre lagrena fångar tre olika färger. Upplösningen blir då 5520x3680x3, eller 60,9 megapixel.

Samtidigt meddelar Sigma att de inte kommer att leverera några fler kameror med SA-fattning, även om de kommer att fortsätta utveckla objektiv till fattningen. De berättar även att de kommer att fortsätta utvecklingen av Foveon-sensorn, som de nu utvecklat under tio år, efter att de köpt upp sensortillverkaren.