Nyhet

Skandinaviens första gatufotofestival snart verklighet

Gothenburg Street Photo Festival är två dagar fyllda av gatufoto: föreläsningar, tävlingar och inspiration. ”Vår ambition är att göra Europas bästa gatufotofestival”, säger Mats Alfredsson, en av initiativtagarna, till Kamera & Bild om satsningen.

I februari skrev Kamera Bild omAbecita Popkonst och Foto som lanserade sitt nya långsiktigt koncept ”Room for street” med gatufoto i centrum, tillsammans med gatufotografen Mats Alfredsson.

Nu tar Mats ytterligare ett steg för att utveckla svenskt gatufoto och positionera det i ett nationellt och internationellt sammanhang. Tillsammans medEva Boije Af Gennäs, Claes Hillén, Anna Lithander och Jari Kokko grundade Mats Alfredsson den ideella föreningen Göteborgs Gatufotoförening – vars främsta syfte är att skapaGothenburg Street Photo Festival,Skandinaviens första gatufotofestival.

– Vi fem samlades i höstas för att se vad vi ytterligare kan göra för att utveckla svenskt gatufoto nationellt och internationellt. Då kläckte vi idén att skapa en gatufotofestival, en idé som vi nu arbetat med i 8 månader. Under 2013 var jag själv med och arrangerade en gatufotopromenad i Göteborg med runt 200 personer, och redan då märktes hur stort intresset är för gatufoto, förklarar Mats för Kamera Bild.

Styrelsen bestämde att de inte på något sätt ska vara ännu en fotoklubb, utan huvudnumret är festivalen, även om föreningen också kommer att arrangera fotopromenader, workshops, resor i Europa och föreläsningar om gatufoto.

Eva Boije Af Gennäs, Mats Alfredsson, Claes Hillén, Jari Kokko och Anna Lithander – styrelsen i den ideella föreningen Göteborgs Gatufotoförening som håller i Gothenburg Street Photo Festival.

Två dagar av gatufoto, föreläsningar gemenskap

Platsen är Ringön i Göteborg, och datumen för festivalen, som pågår under två dagar, är 17–18 september. Under dagarna bjuds på utvecklande föreläsningar inom gatufoto, utställningar och mötet med likasinnade fotografer för att byta erfarenheter. Totalt finns plats för 120 deltagare.

– När det gäller föreläsare bjuder vi på några riktiga godbitar. Vi vill att besökarna ska känna att detta är riktigt hög klass. En plats där jag får möjlighet att möta riktigt duktiga gatufotografer, både svenska och internationella, förklararAnna Lithander ochEva Boije Af Gennäs.

Bland föreläsarna hittar vi Birgitta Nilsson, Dimitris Makrygiannakis, Agneta Dellefors Rydén, Annette Lang (Frankrike), Gustav Gräll, Marcus Johansson, Roger Turessonoch Mats Alfredsson själv.

Dessutom hålls en Pecha Kucha, där sex gatufotografer visar 6 bilder var och berättar om dom. Varje bild visas i exakt 20 sekunder, enligt det klassiska japanska presentationsformatet.

Det går även att tävla i fyra olika bildkategorier med sina gatufotobilder. De nominerade bilderna ställs ut på plats under festivalen.

Blir återkommande

Tanken är att gatufotofestivalen är här för att stanna, och upprepas från år till år, som en långsiktig satsning. På vis kan festivalens syfte uppfyllas – att utveckla den svenska gatufotografin så att det kan positionera sig i ett nationellt och internationellt sammanhang.

– Gatufotogenren växer snabbt i Sverige men det har aldrig funnits någon festival. I Göteborg är vi ett rätt stort gäng som har hållit på med detta i ett antal år. Nu har vi inte låtit något falla mellan stolarna eller tagit något för givet, och vår ambition är att göra Europas bästa gatufotofestival, avslutar Mats.

Gothenburg Street Photo Festivalpågår 17–18 september 2021 i Göteborg. Mer information hittar du på festivalens hemsida, www.gothenburgstreetphotofestival.com.