Prylnyhet

Slut med Instagram och mobilfoto i jul – mobillådan årets julklapp

1994 blev mobiltelefonen utsedd till årets julklapp. I år är det mobillådan – som en motreaktion till hur mycket vi använder mobilen och hur vi egentligen mår av att jaga antal gilla och en allt längre skärmtid. Men tekniksajterna är skeptiska till valet.

Under förra veckan skrev vi om hurInstagram nu har tagit bort visningen av gilla-antalet i Sverige för vissa användare. Anledningen till Instagramsförändring handlar delvis om en debatt kring sociala mediers påverkan på det psykiska välmåendet som nu vuxit sig stor, vilket gör att Instagram vill utvärdera detta med ett eget test.

I dag kom ännu en motreaktion på hur vi använder sociala medier, mobil skärmtid och jakten på att våra vänner och okända digitala publik ska gilla de bilder vi lägger upp – i form av mobillådan, som utsetts till årets julklapp 2019 av Handelns Utredningsinstitut. Så nu är det slut med sociala medier och mobilfotografering under julhögtiden om Handelns Utredningsinstitut får bestämma.

"Den psykiska ohälsan ökar"

I pressmeddelandet om årets julklapp nämns bland annat att mobillådan representerar edn tid vi lever iu just nu, men att smarta telefoner också kommer med en mindre meningsfull baksida – exempelvis i form av sociala medier som bara en av fyra svenskar anser vara meningsfulla.

Vidare står det att allt fler svenskar under 2019 börjat reflektera över vilken inverkan den har på samhället och våra liv: "I snitt spenderar vi över tre timmar framför skärmar varje dag och användningen ökar för varje år som går. Samtidigt som telefonen ständigt kräver vår uppmärksamhet sover vi en timme mindre per natt än för 100 år sedan, och den psykiska ohälsan ökar".

I och med tillkännagivandet av årets julklapp ges även förslag på hur man kan tänka när det gäller mobillådan: det kan vara en låda man köper, redan har hemma eller tillverkar själv.

Tekniksajter skeptiska

Som motreaktion är flera tekniksajter skeptiska till valet av årets julklapp och har redan skrivit både krönikor, artiklar och hittat på skämt kring årets mobillåda.

Citat som"PK så det skriker om det" och "du kan säkert köpa ett par skor från Louis Vuitton för 10.000 kronor och göra om skokartongen till en mobillåda eller så kan du antagligen tillverka en egen för under en tia" och "i stället för en mobillåda föreslår jag en institutlåda. En slags jättelik Faradays bur där vi kan stoppa olika näringslivssponsrade forskningsinstitut"finns nu att läsa på nätet.

Värt att nämna på samma tema är även att vi för dryga två år sedan skrev en artikel om den låsbara mobilfickan Yondr som förhindrar dig att ta bilder på svenska föreställningar och konserter – för att visa för deltagarna hur kraftfullt ett ögonblick kan vara om man för en stund släpper fokuseringen på sociala medier.

Förslagsvis passar du på att kolla igenom vårt instagramflöde innan du lägger ifrån dig mobiltelefonen – och varför inte slappna av med en hederlig analogKamera Bild-tidning i dina händer när du väl är mobilfri?

Om inte annat så är det läge för att ta fram din kamera.