Nyhet

Slutfotat på konserter – med mobilfickan Yondr

I höst kommer den låsbara mobilfickan Yondr som förhindrar dig att ta bilder att användas på svenska föreställningar och konserter.

Under hösten kommer den elektroniskt låsbara mobilfickan att introduceras under evenamang här i Sverige. Principen är enkel – du får en Yond-ficka som du lägger din mobiltelefon i, sedan låses fickan när du går in i en lås-zon – och låses upp när du går ut ur zonen. På så vill både artister och arrangörer minska störande fotoblixtar, lysande skärmar och filminspelningar som publiceras i olika kanaler.

Yondr-låses kontrolleras i olika zoner.

Chris Rocks föreställning i höst blir den första i Sverige att använda Yondr, men i USA har den tidigare använts under förställningar med Alicia Keys och Dave Chappelle.

Artisterna har på senare tid även blivit mer och mer irriterade på att publiken inte befinner sig här och nu, utan hela tiden jagar uppdateringar och likes på Snapchat, Facebook och Instagram. En del i det hela är alltså att visa för deltagarna hur kraftfullt ett ögonblick kan vara om man släpper fokuseringen på sociala medier.

Men vissa ser istället Yondr-fickan som ett problem, och att artisterna än en gång försöker kontrollera de bilder och filmer som kommer ut från en konsert eller ett arrangemang. Vi har tidigare skrivit om fulavtal för fotografer som fotograferar kändisar som uppträder, och med allt bättre teknik i mobiltelefoner kan alltså Yondr-fickan ses som ännu ett sätt att stoppa det okontrollerade bildflödet.