Prylnyhet

Smidig optisk zoom i mobilkameror är snart verklighet

Tugga för tugga äter mobiltelefonerna upp kompaktkamerornas plats på marknaden. Med hjälp av ny teknik kan en platt optisk zoom snart finnas i mobiltelefonerna.

Kamerorna i mobiltelefonerna blir allt bättre för varje generation som kommer ut på marknaden. Men än så länge har ingen av dem kunnat presentera en optisk zoom som varit smidig. Men tack vare företaget Dynaoptics så är en lösning inte långt borta.

Som du kan se på bilden ovan så fungerar en vanlig optisk zoom med hjälp av tre olika linser som förflyttas framåt/bakåt i förhållande till varandra för att uppnå den brännvidd man vill ha. Den här tekniken innebär så klart att linserna kräver mer utrymme. Med Dynaoptics teknik förflyttas linserna istället i sidled för att åstadkomma en brännviddsförändring. Det här innebär att man skulle kunna göra en optisk zoom mycket tunnare än en konventionell.

Dynaoptics säger också att man har utvecklat en tillverkningsprocess som är billig och tidseffektiv. Just nu befinner de sig fortfarande i prototypstadiet men de planerar att kunna ha färdiga moduler som ska kunna börja testas av mobiltelefontillverkarna under första kvartalet av 2015.