https://www.kamerabild.se/nyheter/smygfotografering-kan-bli-olagligt
42007
Nyheter
Nyhet

Smygfotografering kan bli olagligt

Totalbetyg

En ny lag väntas förbjuda kränkande smygfotografering. Men hur gränserna ska sättas är oklart.

Fallet "Lex Caroline", uppkallat efter prinsessan Caroline av Monaco, kan ge upphov till en lag mot smygfilmning i Sverige.

Prinsessan Caroline fick rätt i EUs högsta instans Europadomstolen mot några tyska skvallertidningar som publicerat smygtagna bilder på henne, trots att de var tagna på allmän plats.

I Sverige har integritetsskyddskommittén tittat på några svenska rättsfall. Kommittén kommer antagligen att föreslå att den som fotograferar och filmar någon som inte gett sitt samtycke till att bli avbildad ska straffas.

- Det finns inget skydd mot smygfilmning, säger kommitténs sekreterare Märit Bergendahl och visar på två exempel.

I det ena fallet hade en man med hjälp av dold kamera filmat sin före detta sambo när hon hade samlag med en man.

I det andra fallet var det en hyresvärd som gömde en kamera i badrummet för att filma en kvinnlig hyresgäst i duschen. I båda fallen friades männen för smygfilmningen, men dömdes för andra brott som ofredande, olovlig avlyssning och hemfridsbrott.

Ingen lag mot kränkning

- Ofta har ofredande använts som en slasktratt för att fälla folk för den här typen av brott. Det finns ingen generell lag mot kränkning. Ibland har folk fälts för förtal.

Märit Bergendahl berättar att det finns fall där smygfilmaren varken kan dömas för ofredande eller förtal.

- För ofredande krävs att man är medveten om handlingen och för förtal krävs att bilderna sprids. Och när hyresvärden sitter hemma och tittar på de smygtagna bilderna är det varken ofredande eller förtal.

Kan man inte bara ändra definitionen av ofredande?

- Det är ett specifikt problem vi vill åt, smygfilmning. Att ändra på vad som är ofredande kan få andra oönskade konsekvenser och skulle lägga större tolkningsansvar hos tingsrätten - och den traditionen har vi inte i Sverige.

Vill ni förbjuda all smygfilmning?

- Nej. På allmän plats där andra kan se en får man också acceptera att bli fotograferad. Har man sex i en park och någon fotograferar får man skylla sig själv, men är man hemma och har sex ska man inte kunna bli smygfotograferad.

Och om man glömmer att dra för gardinerna?

- Eh, det finns en del kvar att fundera om kring gränsdragningen.

Men om det är människor som gömmer sig undan pressen?

- Det kan finnas olika tillfällen när smygfilmning bör vara tillåtet. Därför kan det behövas ett försvarlighetsrekvisit, exempelvis om bilderna är oavsiktligt tagna eller om allmänintresset är stort. Det är den här typen av avgränsningar som vi sitter och diskuterar just nu.

Efter nyår väntas kommittén komma med sitt slutbetänkande. Inom medievärlden finns det redan flera kritiska röster. Martin Jönsson skriver så här i Svenska Dagbladet:

"Ur ett mer långsiktigt demokratiskt perspektiv får förslaget dock alla tänkbara varningsklockor att ringa. Att staten ska avgöra vad som är lämpligt och vad som inte är lämpligt för medierna att rapportera om och visa på bild känns helt enkelt lite för vitryskt. Oavsett hur gott syftet är finns alltid risken att det missbrukas - i första hand av dem som granskas hårdast."

Läs också: 55 av 100 riksdagsmän vill inskränka rätten att fotografera