Nyhet

Snabbare bilder från olyckor – med drönare och 5G-teknik

Redan innan en ambulans är på plats vid en olycka ska den kunna ta del av bildmaterial från en drönare som filmar händelsen. Det här testar just nu Region Västerbotten med hjälp av den nya 5G-tekniken.

När en olycka inträffar kan det i framtiden vara bilderna från en drönare som ger polis och ambulans den initiala informationen – som ett komplement till vad en larmoperatör får veta per telefon. Det är den snabbare 5G-tekniken som möjliggör detta, något som just nu testas i Region Västerbotten vilket Dagens Medicin skriver.

Än så länge har testerna bara varit kopplade till övningar, men Jani Sundqvist som är verksamhetschef för ambulanssjukvården i Västerbotten, tror att detta kan vara till stor hjälp.

– Tanken är att om det händer en olycka ska man kunna flyga ut drönaren till olycksplatsen och filma händelsen. De enheter som är på väg från blåljusverksamheten, räddningstjänst, polis och ambulans, kommer att kunna ta del av det bildmaterial som filmas vid olyckan, säger Jani Sundqvist till P4 Västerbotten.

”Ett revolutionerande sätt”

Han menar att bilderna ibland kan ge mer information än den som larmoperatören får per telefon.

– Hur omfattande är det, hur stor händelse är det, vilken påverkan har den till exempel på trafiken? Behöver man tänka annorlunda kring vilka farbara vägar man ska använda? Det är ett revolutionerande sätt och det kommer att hjälpa oss väldigt mycket, säger han till P4 Västerbotten.

Fördelen med 5G-tekniken ska förutom högre hastighet, även vara att bildkvaliteten blir högre.