Prylnyhet

Snart kameror med välvd sensor – precis som hos ögat

Bilden är en illustration för att visa hur en välvd sensor skulle kunna se ut framifrån.

Många av dagens teknologier använder naturens lösningar för att fungera bra. Nu har Sony sökt patent på en sensor som är välvd.

Inom många tekniska områden har man genom forskning kommit fram till att den utveckling som naturen självt gjort av hur vi fungerar, faktiskt är den bästa och smartaste. Men det är också svårt att jämföra miljoner år av utvecklingstid med ett företags – vilket innebär att många företag just därför härmar naturens egna lösning.

Genomsnittsbild på Sonys patentsökta välvda sensor.

Vi har sett andra patent hos kameratillverkare för just kamerapplikationer, men den kanske mest genomtänkta och senaste vi läst om, är Sonys presentation av en välvd CMOS-sensor som de också sökt patent för.

Enligt Sony har en välvd sensor flera fördelar. Tillsammans med en integrerad lins kan man minska ljusbortfallet i bildens hörn till i det närmaste noll, något som gör att man slipper problematik med vinjettering, räta linjer och kromatisk aberration.

Vidare skriver sony i sitt arbetsdokument att den ökade ljusstyrkan bidrar till möjligheten att öka känsligheten på sensorn, samt att de har lyckats kontrollera den elastiska kraften i materialets böjbarhet, vilket i slutändan ger upphov till att man kan använda sig av en mindre signalspänning, vilket ger mindre brus.

Sony avslöjar inget om när de välvda sensorerna kommer att finnas i konsumentkameror, hur lång utvecklingstiden är, eller hur långt de kommit i utvecklingen.