Fotonyhet

Snart kan det bli svårt att dela bilder

DRM är den teknik som används för att man till exempel inte ska kunna göra kopior av en cd eller en dvd. Nu kan det snart börja införas i jpg-filer för att hindra att dessa sprids utan tillstånd.

DRM står för Digital Rights Management och är det som hindrar dig från att kopiera en fil eller sprida den på annat sätt om du inte har rättigheterna till det. Nu vill sammanslutningen Joint photographic expert group, som står bakom standarden jpg, införa möjligheten att använda DRM även i bildfiler.

Många av de bilder som finns på nätet i dag är jpg-filer och är väldigt lätta att dela och sprida via nätet. Det finns dock bilder som ägaren inte vill ska spridas. Det kan vara en så enkel sak som att man inte vill att de bilder man själv tar ska kunna användas av andra till situationer där en bild kan avslöja känslig information. Med hjälp av DRM-teknik kan man välja vilka som har rättigheter att dela en viss bild eller till och med se en viss bild.

Men det är inget som kommer att tvingas in i bilderna, Dr Touradj Ibrahimi som sitter med i Joint photographic expert group, säger till BBC att "DRM kommer inte att finnas i dina bilder om du inte vill det, vi tvingar ingen."

Vad tycker du, låter det som en bra idé?