Prylnyhet

Snart kan du slippa fokusera

Företaget Lytro håller på att skapa en kameror med en teknik som gör at man vare sig behöver fokusera eller tänka så mycket på perspektivet när man fotograferar. Om det går som det är tänkt.

Deras vapen mot traditionell fotografi systemet Light Field. En light fieldsensor kan inte bara registrera mängden ljus utan även ljusets riktning. Det innebär att man med hjälp av en sådan sensor och kraftig mjukvara i efterhand kan förändra bildens utseende. Bland annat kan man bestämma var fokus ska vara men även perspektivet i bilden.

Tanken är alltså att man helt och hållet ska kunna slippa tänka på fokus och andra inställningar när man tar bilden för att sedan kunna välja själv var man vill ha skärpan och hur långt skärpedjup man vill ha. På det här sättet blir bilderna inte längre statiska utan föränderliga eller levande som Lytro väljer att kalla det.

Planen är att Lytros kamera ska släppas på marknaden i år, mer exakt när är okänt, men man kan redan nu reservera en kamera om man är intresserad.

Om det här är framtiden eller bara ett udda projekt återstår att se.

Läs mer och titta på bilder på Lytro's hemsida.