Prylnyhet

Sony A7 & A7R - världens minsta systemkameror med fullformat

Sony är först ut med att lansera spegellösa systemkameror med fullformatssensor. Av de två modellerna bjuder den ena på rejäl upplösning och den andra på mer avancerad autofokus.

Istället för att lansera två kameror som är i stort sett identiska förutom att den ena inte har ett lågpassfilter, har Sony bestämt sig för att särskilja de två kamerornas sensorkvaliteter ännu mer. A7R är modellen utan lågpassfilter, här hamnar upplösningen på 36,4 megapixlar. Man får en rejäl upplösning men får klara sig på bara kontrastavkännande autofokus. Den något billigare varianten A7 har istället en sensorn med 24,4 megapixlars upplösning och en hybrid-af som har både fasdetektering och kontrastavkänning.

Sony A7 - HöjdpunkterSony A7R - Höjdpunkter

  • Spegellös systemkamera
  • Fullformatssensor med 24,4 megapixlar
  • NFC och Wifi
  • Hybrid-AF 

Förutom dessa skillnaden är kamerorna lika. De har nio programmerbara knappar med 46 olika funktioner som går att programmera in på dessa. Skärmen är tre tum stor, men för den som vill ha en sökare att sätta ögat till finns det en elektronisk sökare av pentaprismtyp med en upplösning på 2,4 miljoner bildpunkter. XGA OLED True Finder, som Sony själva kallar den för. Skärmen är även tiltbar.

Båda husen är byggda kring Sonys E-bajonett, de vnaliga objektiven till Nex-kamerorna fungerar därför på båda A7 och A7R, men givetvis blir det en vinjettering på bilden eftersom bildcirkeln inte är tillräckligt stor. Det finns också ett läge där sensorytan beskärs för att passa de mindre objektiven. Tillsammans med de nya husen lanserar man också ett zoomobjektiv, 24-70mm f/3,5-5,6 OSS, som fungerar som kitobjektiv med A7. Just nu finns det en 35mm f/2,8, en 55mmf/1,8 och en 24-70mm f/4 från Zeiss och från Sony, förutom det nya 24-70, även två 70-200 varav ett är anpassat till A-bajonetten och därmed kräver en adapter för att passa på A7 eller A7R.

Vill man filma går det så klart att göra i full HD, med upp till 60p. Kamerorna har både hörlursuttag och mikrofoningång för full koll på ljudet. Båda kamerorna har inbyggd wifi och NFC vilket ger möjligheter till att både fjärrstyra dem och föra över bilder. Med hjälp av Sony Play Memories kan man installera nya filter och effekter i kameran.

Båda kamerorna kommer att dyka upp på marknaden i december. A7 kommer att säljas i både som endast hus och i kit med det nya objekitvet. Pris för endast huset blir 14600 kronor och med det nya objektivet hamnar det på 17300 kronor. A7R kommer dock bara att säljas som endast hus, då för 20400 kronor.