Prylnyhet

Sony A77 II – snabbare af och 79 punkter

Den nya A77 II är utseendemässigt i stort sett samma kamera som föregångaren. Men på insidan har det hänt en hel del. Kamera & bild har provat den nya kameran.

Skalet är som sagt exakt samma förutom att dioden för hjälpbelysningen har försvunnit, hjälpbelysning för fokuseringen sköts nu av blixten. Det har även tillkommit en låsknapp för programhjulet.

Flera nyheter

De stora förändringarna består i sensorn, af-modulen och processorn. Sensorn är nyutvecklad och har en så kallad gapless-teknologi. Det innebär att de små microlinser som sitter ovanpå varje pixel sitter dikt an mot varandra. Eftersom de då fångar upp en större del av ljuset som når sensrn gör det att bildkvaliteten blir bättre. Sensorn har en upplösning på 24,3 megapixlar. En annan nyhet är att processorn är samma som i A7 och A7r, Bionz X, vilken tillsammans med den nya sensorn gör att man kan pressa upp iso till 25600. Bionz X-processorn möjliggör också saker som diffraktionsreducering och bättre brusbehandling.

Snabbare och mer heltäckande AF

Den stora nyheten i A77 II är dock autofokusen. Nu täcker fokuspunkterna i stort sett hela bilden och de är 79 till antalet, flest i någon kamera i den här klassen än så länge. 15 av dem är korsformade. Den korsformade mittersta punkten ska kunna fokusera i ljus som går ner till -2 EV.

Den utökade autofokusmodulen ger några nya funktioner, bland annat ett läge som kallas Flexible Spot, som innebär att kameran använder en vald fokuspunkt men har åtta kringliggande som stöd. SÅ om huvudpunkten tappar skärpan ska de övriga hitta den igen. Men fokuseringen kan också hänga med även när kameran tutar på med 12 bilder per sekund, vilket är maxhastigheten. Detta tack vare att den har en fast, genomskinlig spegel och inte behöver fälla den efter varje bild.

Fokusspårning kan finjusteras i fem steg beroende på hur känslig den ska vara . Det finns även ett läge som kallas för Balanced Emphasis som ger användaren möjlighet att få en balans mellan att kameran ska välja att inte ta bilder förrän fokus är låst eller att ta så snabba serier som möjligt med mindre prioritering på att skärpan ska vara hittad.

Sony har även bytt ut blixtskon mot samma multisko som sitter på A7 och A7r. Istället för att ha GPS i kamerahuset har Sony stoppat in wifi och NFC i A77 II. Med hjälp av denna kan man styra kameran och föra över bilder.

Vi har provat

Inför lanseringen fick Kamera bild möjlighet att prova kameran, och de många fokuspunkterna gör verkligen sitt till. De täcker en stor del av sökarbilden och det är därför lätt att sätta skärpan där man vill ha den. Serietagningen med följande fokusering fungerade också väldigt bra. Det är spännande med 12fps med fungerande autofokus i en kamera i den här prisklassen. Att Sony dessutom valt att stoppa in wifi istället för GPS ser vi som ett lyft. Wifi gör att man snabbare kan föra över bilder till sin smartphone eller surfplatta och skicka dem vidare därifrån, tIll Facebook eller andra socialamedier om man är amatör, eller till redaktion eller arbetsgivare om man är yrkesfotograf.

Priset för huset hamnar på 11 300 kronor och tillsammans med kitzoomen 16-50 får man punga ut 16 800 kronor. Kameran blir tillgänglig i slutet av maj.