Prylnyhet

Sony A9 II fokuserar på proffsen

I uppdateringen av sin toppmodell A9 har Sony fokuserat på att lägga till funktioner som gör kameran ännu mer inriktad på proffsfotografer.

Det har blivit dags för Sony att uppdatera sin toppmodell A9, den nya versionen heter, rimligt nog, A9 II. Sensorn är densamma som i föregångaren vilket innebär en upplösning på 24 megapixlar och 693 fasdetekterande fokuspunkter. De har dock uppdaterat processorn vilket ska göra fokuseringen snabbare och mer exakt. Den har så klart även de senaste uppdateringarna i form av ansikts- och ögonigenkännande autofokus för både människor och djur.

Då kameran i mångt och mycket riktar sig till sportfotografer har Sony nu implementerat en flicker-reducering i det mekaniska slutarläget, något som gör det enklare att fotografera i till exempel inomhushallar.

Seriebildstagningen med elektronisk slutare är fortfarande 20 bilder per sekund, men med den mekaniska slutaren kan du nu ta upp till 10 bilder per sekund. Sony har också förbättrat bildstabiliseringen med ungefär ett halvt steg i jämfrelse med föregångaren

Det yttre har fått sig en uppdatering den också och kameran ska nu ha bättre ergonomi. Den har på många sätt tagit sina designpekpinnar från den nyaA7R IV, vilket bland annat innebär ett kraftigare grepp. Det bakre inmatningshjulet sitter numera uppepå kameran istället för på baksidan, samt joysticken och exponeringskompensationen har fått en uppdaterad design. De två kamerorna (A99 II och A7R IV) kan också använda samma betterigrepp. A9 II har också fått en bättre vädertätning än föregångaren.

Batteritiden har blivit bättre och skulle batteriet ändå ta slut kan kameran även drivas via dess USB3.2-uttag.

Bättre uppkoppling och överföring

För att glädja de som arbetar med Sonykamerorna har de även förbättrat möjligheterna till snabb bildöverföring. Det sköts av en ny Gigabit Ethernetport samt 5G wifi. Kameran kan lagra upp till tio FTP- och kamerainställningar, den kan också skicka bilder till en FTP-server utan att du behöver styra det via din smartphone.

En annan funktion är att du kan spela in röstmemos till bilderna, dessa kan sedan omvandlas till text. Något som underlättar för fotografer som skickar bilder till exempelvis en tidningsredaktion.

Sökaren, skärmen och videofunktionerna är desamma som i föregångaren.Det har inte dykt upp något svenskt pris ännu, men på den amerikanska marknaden är priset satt till 4500 dollar.