Prylnyhet

Sony FE 12-24mm F2,8 GM: Ny ljusstark vidvinkelzoom

Sonys nya ultravidvinkelzoom gör att de nu täcker hela brännviddsomfånget mellan 12–200mm med ljusstarka f/2,8-objektiv.

Sony fortsätter att fylla på sina ljusstarka 2,8-objektiv för spegellöst fullformat, denna gång inom det proffsiga "G Master"-segmentet med ett nytt tillskott: vidvinkelzoomen FE 12-24mm F2,8 GM (SEL1224GM) med konstant ljusstyrka på f/2,8 genom hela zoomomfånget.

Objektivet kompletterar den i sortimentet ljussvagare G-variantenSony FE 12–24mm F4 G med en bländare på f/4 som vi testade under 2017, där G-serien är nivån under GM, som det nya objektivet ingår i.

Objektivets brännvidder passar bra för arkitektur, landskap, reportagefoto och annat vidvinkligt som kräver en dynamik i möjligheten att zooma. Objektivet passar även bra för filmare på grund av sin höga kantskärpa, enligt Sony.

Objektivet har ett XA-element (Extreme aspherical), det största som Sony använt i sina objektiv, för att förhindra aberrationer, coma och oskarp kantskärpa.Dessutom har man delat upp fokusmekanismen i två fristående linsgrupper, vilket ska ge extra bra skärpa vid närgränsen.Autofokusen drivs av fyra linjära motorer XD-typ (Extreme dynamic), ett motorpar per linsgrupp, vilket gör autofokusen snabb och säker, men även tyst, vilket gör att den passar för filmning.

Objektivet har även internfokusering, vilket innebär att inga delar rör sig på utsidan.

Sony har även utvecklat en ny antireflexbehandling för objektivet kraftigt välvda frontlins, som nu är behandlad med "Nano AR Coating II". Baktill i objektivet finns även en filterhållare som gör det möjligt att använda filter, eftersom det inte går på det inbyggda motljusskyddet.

Specifikationer

  • Format: Fullformat
  • Brännvidd: 12–24mm
  • Bländare: f/2,8–22
  • Bländarblad: 9 (cirkulära)
  • Närgräns: 0,14m
  • Vikt: 847 g
  • Mått: 97,6 x 137mm

Rekommenderat pris för objektivet är 36 000 kronor inklusive moms. Objektivet ska finnas tillgängligt i Europa under augusti.