Prylnyhet

Sony FE 14mm f/1,8 GM – ljusstark & lätt ultravidvinkel

Lätt vikt, kompakt utförande och ljusstark – Sony släpper nu ett nytt ultravidvinkelobjektiv som passar för både video och stillbild.

Sony utökar sitt objektivutbud med fasta, ljusstarka objektiv. Denna gång är det dags för ultravidvinkligaSony FE 14mm f/1,8 GM (SEL14F18GM), tillhörande GMaster-segmentet över Sonys prestandaobjektiv – detta blir det 14:e i ordningen.

Objektivet passar för både astrofoto, landskapsfoto, akritekturfoto, porträtt och reportage, på grund av sin ljusstyrka på f/1,8.

Exempelbild tagen med objektivet.
Exempelbild tagen med objektivet.

Objektivet passar enligt Sony lika bra för stillbild som video, i och med sina tysta XD-linjärmotorer som fungerar bra för bland annat följande autofokus. Objektivet går även att justera från klickbara bländarsteg till steglös sådan för filmning. I övrigt har objektivet även en focus-hold-knapp samt internfokusering.

Objektivet är uppbyggt av bland annat två XA-linser som motverkar astigmatism och koma samt distorsion, samt två ED-linser och en Super ED-lins som motverkar bland annat kromatisk aberration. Linskonstruktionen är också uppbyggd för att balansera objektivet mot mitten i stället för en tung frontlins, vilket ofta är vanligt för extrema vidvinklar.

Objektivets Super ED-lins.

Det går även att använda den bakre filterhållaren för att använda slot-in-filter, exempelvis ND-filter vid filmning. Närgränsen är 0,25 m.

Vikten är 460 gram och måtten 83 x 99,8 mm. Objektivet är också vädertätat samt att ytterlinsen behandlats med en smutsavvisande flourinecoating.

Sony FE 14mm f/1,8 GM finns tillgängligt från maj 2021. Rekommenderat pris är 17 000 kronor inklusive moms.