Prylnyhet

Sony FE 20mm f/1,8 G – kompakt ultravidvinkel

Sony utökar nu sina G-objektiv med en ny kompakt, ljusstark och lätt ultravidvinkel, med E-bajonettens hittills vidaste objektiv i fullformat.

Objektivet Sony FE 20mm f/1,8 G (modellnamnSEL20F18G) är Sonys senaste tillskott till deras fullformatsfamilj av objektiv i deras G-mellanserie med E-fattning. Brännvidden motsvarar 30mm i APS-C-format.

Det kompakta objektivet ska vara perfekt som allroundobjektiv för både fotografer och filmare, med sin låga vikt på 373 gram och möjligheten att slå av och på klick för bländaren för steglös hantering, via en knapp på objektivets sida.

De nio bländarbladen är rundade, maximal bländare är f/22.

Objektivet har byggts upp i 12 linsgrupper av 14 linselement – två AA-linselement (advanced aspherical) och tre ED-linselement (extra-low dispersion) samt två XD-motorer (extreme dynamic) för precis och tyst autofokus. Linselementen har företts med Sonys Nano-Coating för att motverka linsöverstrålning och ghosting.

1. Advanced aspherical (AA-lins). 2. ED-lins (extra-low dispersion).

Minsta fokusavstånd är 0,19 meter. Frontlinsen har fått en fluoritcoating för bättre motståndskraft mot smuts, samt vädertätning. På den plana frontlinsen går det att använda filter med en diameter på 67 mm. Objektivets storlek är 84,7x73,5mm.

Sony FE 20mm f/1,8 G finns tillgänglig från mars 2020. Priset är satt till 12 000 kronor inklusive moms.